Jsme dvoučlenná armáda, říkají Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten a Danielle de Picciotto před pražským koncertem

15. únor 2020

Jak zní politický manifest na novém albu dvoučlenné hudební armády Hackedepicciotto a na jaké novinky se mohou letos těšit fanoušci Einstürzende Neubauten?

Alexander Hacke, letos 54letý baskytarista industriální legendy Einstürzende Neubauten, je v jednom kole. Se svou ženou a hudební souputnicí Danielle de Picciotto nedávno vydali desku The Current, která vznikala v britském přístavním městě Blackpool. Hudebníci si toto místo vybrali podle svých slov proto, že v něm pulzuje opravdový život, nezasáhla ho gentrifikace, nejedná se o hnízdo hipsterů, ani v něm nejsou žádné coffee shopy. Autorská dvojice si také pochvalovala, že se jim po předchozích temných a melancholických nahrávkách opět sešly na novinkovém albu rychlejší písně. Pražskému publiku je představí v sobotu 15. února v klubu Kaštan.

Hroutící se novostavby slaví 40 let

Hacke se letos do Česka vydá ještě jednou. Koncert kapely Einstürzende Neubauten, jejichž název by v překladu zněl Hroutící se novostavby, se chystá na 22. května v pražském Fóru Karlín a jak Hacke v rozhovoru pro ArtCafé uvedl, fanoušci se mohou těšit výhradně na skladby vzniklé po roce 2000. Kromě toho uslyší také většinu nových písní z alba, které v těchto dnech Einstürzende Neubauten dokončují. Po třinácti letech tak přichází s novou řadovou deskou.

U příležitosti 40 let na scéně došla řeč také na některé milníky v kariéře německého industrálního kvinteta nebo hraniční koncertní zážitky jako třeba (ne)vystoupení na Mírovém koncertu Olofa Palmeho v lochotínském amfiteátru v Plzni v roce 1987.

autoři: Pavel Zelinka , kult
Spustit audio

Související