Jsem zase v plné síle, zní z domova pro seniory v Pelhřimově. Ježíškova vnoučata tam poslala dudáky

19. prosinec 2017

Obyvatelé Domova seniorů v Pelhřimově mají rádi hudbu a často ji poslouchají. Není proto divu, že i jeden jejich společný vánoční dárek byl hudební. Díky Ježíškovým vnoučatům jim přijeli zahrát na dudy a další ne zcela běžné nástroje, jako jsou píšťaly a fujara, manželé Ondřej a Lucie Tryhukovi. Koledy si s nimi senioři i zazpívali.

„Dosud jsem pomáhala hlavně dětským domovům, kupovala jsem hračky. Letos jsem na Facebooku objevila Ježíškova vnoučata, neuvěřitelně mě to zaujalo - a teď jsem tady,” popisuje Eva Koudelová z Brtince, která dudácké vystoupení zaplatila.

„Darovat někomu zážitek je pro mě hrozně moc. Je pro mě důležitý čas, který mohu s někým strávit. Čas už se totiž nikdy nikomu nevrátí,” dodává.

Celá řada splněných přání

„O Ježíškových vnoučatech jsme věděli a poslouchali jsme o nich v rádiu. Dostali jsme od nich toto vystoupení a také předplatné místního deníku. Pak tu byla celá řada individuálních splněných přání: jeden pán třeba dostal deku, paní dostala pleťový krém… Všichni měli velkou radost,” říká ředitelka domova Petra Kratochvílová.

A jak se místním líbil koncert? „Dudáci byli úžasní. Člověk pookřeje, dostane jinou náladu. Je mi devadesát čtyři roků, ale teď se cítím být v plné síle,” pochvaluje si jeden pán po konci koncertu.

Valčík s mistrem

Ježíškova vnoučata se ale přenesla i na taneční parket v Domově Matky Vojtěchy pro lidi s Alzheimerovou chorobou v Prachaticích. Přijeli sem taneční mistr a mladí tanečníci z Vimperka.

Jitka Kaburková zastupuje spolek Vimperk žije, který splnil velké přání paní Věrce. „Tanečního mistra Tomáše Gaudníka známe dobře, proto jsme se ihned rozhodli její přání zatančit si s mistrem splnit,” vysvětluje.

S paní Věrkou si Tomáš Gaudník zatančil valčík. A bylo to prý skvělé. „Prohnala mě, vydržela opravdu dlouho,” směje se taneční mistr. „Měla jsem z toho strach, ale bylo to pěkné,” pochvaluje si i paní Věrka, která si prý připadala jako ve snu.

Taneční odpoledne

Ježíškova vnoučata ze spolku Vimperk žije potěšila nejen paní Věru. Kromě tanečního mistra totiž dorazili i mladí tanečníci, kteří přijeli, aby zatančili a pobavili všechny přítomné. „Chtěli jsme, aby si to užili všichni, co jsou tady,” říká samotný taneční mistr.

„Všichni přítomní klienti si to užili. Viděli nejen to, jak tančí mladí, ale i to, že jejich vrstevník může v klidu zatančit valčík,” pochvaluje si Jitka Kaburková.

autoři: jas , Václav Malina
Spustit audio