Josef Šimůnek

Provází své hosty v horách a ledových a skalních terénech - a jeho profese se jmenuje horský vůdce. Jak se uživí v zemi, kde nejvyšší vrchol dosahuje pouhých 1602 centimetrů nad mořem? Josef Šimůnek, prezident České asociace horských vůdců, odpovídá: "Češi jsou cestovatelé. Je u nás tedy veliká poptávka po práci horských vůdců, kteří o práci rozhodně nouzi nemají."V neděli 10. ledna bude hostem spisovatel Pavel Kohout.

Špindlerův Mlýn, Mísečky, ale například i Peru a himálajské osmitisícovky- to jsou pouze některá místa, která Josef Šimůnek jako horský vůdce a horolezec navštívil. Kde to bylo nejtěžší? zajímal se Václav Žmolík - a očividně svého hosta trochu zaskočil. "Nejtěžší? Zákeřná otázka," usmál se totiž v odpověď Josef Šimůnek.

Nejtěžší však podle něj je to, když se - přestože stojí těsně pod vrcholkem hory - musí vrátit zpět do základního tábora. "To rozhodnutí je dost zásadní," přiznává nicméně horolezec. "Doporučoval bych každému, kdo se do hor vydává, aby se k němu dokázal přesvědčit."

Ač už vystoupal na nespočetné množství horských vrcholů, tvrdí Josef Šimůnek, že zdolání hory je v každém případě odlišné od těch předcházejících. A přidává vlastní zkušenost: "Měl jsem možnost být na některých osmitisícovkách víckrát - buď sám, nebo jako průvodce svých hostů. A každý den na hoře je opravdu jiný. I výstup na Sněžku je přece pokaždé odlišný."

Co člověku vlastně z okamžiků, kdy pokoří další vrchol, kromě omrzlých končetin, jak s nadsázkou podotýká Václav Žolík, zbude? "Předně by si každý, kdo se vydává na nějakou osmitisícovku, měl říct - nedělám to pro ostatní, pro média. Dělám to pro sebe," upozorňuje v prvé řadě Josef Šimůnek.

Důležité tak podle něj je, aby člověk na horu vystoupal a poznal při tom sám sebe. Jak může člověk, který se z podobné expedic vrátil, ze svých zkušeností dále čerpat? A proč v poslední době ceny výprav k pokoření himálajských osmitisícovek zlevňují? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. A mnohem víc.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Šimůnkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio