José Carreras v exkluzivním rozhovoru: Hudba mi dala tolik, že si to užívám každou minutou

26. prosinec 2016

Na světě neexistuje lepší profese, než být zpěvákem opery. To jsou slova legendárního španělského operního tenora José Carrerase. V exkluzivním rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou přiznává, že každý koncert si čím dál více užívá, konec jeho kariéry se ale ještě neblíží. „Je to jako na vojně – každý den si uděláte čárku,“ vysvětluje.

Don José v Carmen, Rudolf v Bohémě nebo Andrea Chenier… operní pěvec nemá jen jednu oblíbenou roli, stejně tak nemůže říci, že by měl nějaký oblíbený operní jazyk. Přiznává také, že vášnivým člověkem je i v životě, a to v dobrém i špatném. „Svoji osobnost si přinášíte na pódium,“ říká.

Vzpomíná také na vznik značky Tři tenoři, zpočátku ale nikdo z tenorů netušil, že připoutají pozornost všech milovníků hudby. „Byli jsme natolik jiní, nejenom hlasem, ale i tělesně, podvědomě se nám ale podařilo vytvořit společnou chemii, která velice pozitivně vyzařovala ven,“ vzpomíná.


Oblíbená anekdota o tenorech José Carrerase: Jednou byl jeden teror, který byl tak blbý, že všichni ostatní tenoři to poznali

Ačkoliv mezi sebou měli příčetnou soutěživost, tak se navzájem respektují, obdivují a postupem času měli radost, že mohou společně cestovat a zpívat. „Došlo to do bodu, kdy mezi námi vzniklo skutečně silné přátelství,“ upozorňuje.

Největším nepřítelem pro operního pěvce je klimatizace – hlasivky a celý systém, to vše se může kdykoliv pokazit, a klimatizace je to nejhorší. „Když jste operním zpěvák, tak se musíte držet velice přísné disciplíny.

A co by poradil mladým operním pěvcům a pěvkyním? „První, co bych řekl, je disciplína, disciplína, disciplína… To také znamená nebrat jisté role v jistém období, nevěnovat pozornost lidem, kteří tvrdí, že vše bude eldorádo,“ radí.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio