John Travolta si ho zaparkoval před domem. Boeing 707 slaví 60. narozeniny

20. prosinec 2017

Před šedesáti lety odstartovalo poprvé do vzduchu americké dopravní proudové letadlo Boeing 707. Po uvedení do provozu v následujícím roce znamenalo revoluci v civilním letectví. Byl to první stroj s tak dlouhým doletem, velkou kapacitou, vysokou rychlostí a ekonomickým provozem.

„Boeing 707 byl původně určen hlavně pro vojenský sektor. Boeing totiž ze začátku nevěřil, že by našel tolik civilních odběratelů, kteří by dokázali zaplatit provoz,” vysvětluje letecký odborník Milan Cvrkal.

„Prodejní úspěch vojenských verzí ale podnítil zájem dalších civilních leteckých dopravců. Boeing tak začal produkovat hlavně pro civilní sektor. Do provozu dnes už zaniklé legendy An American byl uveden v roce 1958 na lince z New Yorku do Paříže.”

John Travolta, hlavní tvář Boeingu

Boeing 707 si pořídily nějvětší letecké společnosti na světě. Nejznámějším majitelem se ale stala hollywoodská filmová hvězda John Travolta, který se proslavil filmem Horečka sobotní noci.

Velký fanoušek letectví a vlastník pilotního průkazu na velká dopravní letadla si Boeing 707 koupil v roce 1998. Pojmenoval ho 707 Jett Ella po svých dětech. „Travolta se podílí na propagaci australské společnosti Qantas, s letounem podniká příležitostné lety,” říká Cvrkal.

Pro Qantas Travolta dokonce natočil video o bezpečnostních pravidlech při letu. Boeing parkuje před svým domem na Floridě, letos ale oznámil, že ho daruje leteckému muzeu v Austrálii. Let z Floridy do Austrálie bude sám pilotovat.

autor: jas
Spustit audio