Jóga může být vaším průvodcem záludnostmi světa. Přivede vás ke zdraví, štěstí i svobodě

4. leden 2019

Tereza Kertész ze Studia YogaDream Hradec Králové v naší radioporadně z kavárny: jóga, to je cvičení i pro seniory. Systém cviků, který vás udrží v kondici a prodlouží váš aktivní život. 

Jóga (v původním konkrétním významu znamená jho, nejbližší český překlad zní spojení) znamená obnovení spojení individuálního Já s universálním Bytím. Sanskrtský výraz jóga má mnoho různých významů, z nichž nejužívanější jsou: připoutat, spojit, sjednotit nebo ovládnout.

Nejstarší zmínky o józe pocházejí z indických bráhman (900 až 500 př. n. l.) jako o asketických praktikách světců. V upanišadách se mluví o způsobech meditace a uctívání, které pochází z let kolem 900 př. n. l.

Nejznámější zmínky o józe pocházejí z Bhagavadgíty (200 př. n. l.) a Pataňdžaliho jóga súter (300 až 200 př. n. l.). České čtenáře podrobně seznámil s filozofií a praxí různých druhů jógy Ing. Jiří Vacek v patnáctidílné řadě Nejvyšší jóga a mystika.

Cestou jógy je možné překonat své nepravé ego, které zastírá pohled na pravou podstatu bytí a činí nás nešťastnými, neboť se upínáme na dočasnou hmotnou existenci v podobě našeho hmotného těla a hmotného světa, které jsou zdroji utrpení.

Čtěte takéStudio YogaDream Hradec Králové

Podle filosofie jógy je pravou podstatou života věčné bytí, vědomí a blaho. S touto podstatou se jogín na konci své cesty trvale ztotožní, což se nazývá osvícení nebo osvobození.

Lidé se liší svými city, myšlenkami, cíli a zálibami. Proto také existují různé jógové cesty, které vyhovují odlišným sklonům a vlohám různých lidí. Tyto cesty ovšem nejsou od sebe zcela odděleny; jsou spolu naopak navzájem provázány.

Celou radioporadnu s cvičitelkou jógy Terezou Kertész si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související