Jizerská 50 a Světový pohár ve sprintu? V jeden termín nešťastné, říkají lyžaři

12. leden 2013

Dvě místa, kde se setkávají elitní světoví běžci na lyžích, od sebe dělí necelých 20 kilometrů. A obě jsou v Česku. Zatímco v Liberci se bude závodit ve sprintech Světového poháru, v Bedřichově je start a cíl závodů Jizerské 50. Co si o tom myslí sportovci?

Manažeři a lidé z organizačních výborů vám budou donekonečna opakovat, že je to výborný nápad. Že se obě akce mohou podpořit a vlastně si diváky předat. A nelze se jim divit. Hlavně při současném počasí mohou být za termín velmi rádi, před týdnem by neměli na čem závody pořádat.

A navíc: kritikou příslušných komisí Mezinárodní lyžařské federace by si mohli zadělat na to, že by nemuseli v příštích letech dostat už nic. Někteří sportovci jsou diplomatičtější. Třeba česká reprezentantka Eva Vrabcová Nývltová.

„Jizerka jsou krásné závody. Lidí tam bude určitě víc, než tady. Navíc mě mrzí, že tohle je hned po Tour de Ski, takže se člověk nemůže ani moc dobře připravit. Na druhou stranu to ale spousta nejlepších závodníků vynechá, takže na každém je něco,“ hledala opatrně slova běžkyně, která hodlá závodit ve sprintu ve Vesci.

Lukáš Bauer krátké tratě nikdy nemusel a Jizerskou padesátku pojede, když se postaví na start, úplně poprvé. Ale názor má jasný.

„Je to škoda pro region. Lidé si musí vybrat, jestli pojedou sem nebo na Jizerku. Tady si říkáme, že je to Světový pohár, což je po olympiádě největší akce, ale pro laufaře je zase největší Jizerka, no,“ porovnává Lukáš Bauer prestiž obou podniků.

Je to nepochopitelné, zní z úst reprezentačního trenéra

Říká se, že v Jablonci by lidé přišli na fotbal, snad kdyby za místní tým nastoupil norský běžec na lyžích Peter Northug. A v podstatě je to pravda. Lidé tu navíc sportují raději sami. A teď si představte, že ujedete třeba zmíněnou padesátku a pak by se měli trmácet do Vesce fandit sprinterům.

Za normálních okolností, tedy kdyby toho neměli dost, by to asi udělali. Ale takhle? Spojení termínů se nezdá ani reprezentačnímu trenérovi Miroslavu Petráskovi. „Pro mě je to nepochopitelné a víc se k tomu nechci vyjadřovat. Dvě významné lyžařské akce si prostě berou diváky a určitě to není šťastné rozhodnutí.“

Kde ale najít v několika zimních víkendech tolik prostoru, aby se do něj vtěsnali všichni zájemci o velké akce a nekradli si diváky? „Ale ono v tom kalendáři se to asi blbě hledá kdy,“ uznává Lukáš Bauer.

autoři: kyk , špo
Spustit audio