Jít nakupovat i uprostřed noci můžou lidé ve Strakonicích. Otevřela tu bezobslužná nonstop prodejna

17. březen 2022 11:26

Lidé ve Strakonicích si nově můžou nakoupit nonstop. Ve městě vznikla bezobslužná prodejna. Přes den je to běžný obchod s potravinami a prodavačkou za pultem, v noci si ale lidé budou zboží markovat sami. Dveře prodejny jim otevře speciální aplikace.

„Je dobré, že to bude fungovat nonstop, využiju to třeba, když půjdu v létě večer od vody,“ komentuje paní Věra ze Strakonic, která přišla do nové prodejny pro chléb. Před den jí ho účtuje prodavačka, v noci se obchod změní na samoobslužný.

Další obyvatelka města se před prodejnou zastavila, aby si ji prohlédla. Myslí, že mezi místními by mohla mít úspěch. „Tady je obchod už mnoho let, lidé jsou na to zvyklí, takže určitě budou chodit. A možná, že jim bude vyhovovat přijít i v noci. Já nebydlím úplně blízko, ale kdyby bylo něco potřeba, tak bych určitě přišla,“ říká.

Novému systému prodejny se nebrání ani vedoucí Miroslava Pilná. „Je třeba poznávat nové věci. Myslím, že Strakoničtí budou rádi za možnost nakoupit i v noci, zvlášť třeba mladí lidé,“ dodává.

Čtěte také

Pro nákup v obchodě budou lidé potřebovat bankovní identitu a speciální aplikaci nainstalovanou v chytrém telefonu. „Zákazník přijde ke vstupním dveřím a pomocí aplikace a QR kódu vejde dovnitř. Vezme zboží a jde k pokladně, u ní se přihlásí a zaplatí kartou, funguje pouze bezhotovostní platba. Po zaplacení opět stejným způsobem otevře dveře,“ ukazuje Pavel Kozler, výkonný ředitel společnosti Knowing Store, která dodala technologické řešení.

Díky bankovní identitě budou moct lidé starší 18 let nakupovat v nočním režimu také alkohol. Klasická pokladna a pult na uzeniny budou ale skryty za kovovou zástěnou. „Máme tu stahovací rolety, které v nočním režimu chrání obslužný úsek, kde je čerstvé krájené zboží, uzeniny, sýry, lahůdky. Tyto věci není možné z hygienických důvodů nabízet v automatickém režimu,“ vysvětluje Lukáš Němčík, ředitel pro rozvoj a marketing sítě družstevních prodejen COOP.

Další taková prodejna vznikne v Českém Krumlově. Měla by být zhruba třikrát větší. Řetězec na ní chce začít pracovat během několika týdnů, zákazníkům by se měla otevřít v létě.

Spustit audio

Související