Po dovolené na test a do karantény. Jaká pravidla od pátku platí?

9. červenec 2021

Lidé, kteří se vracejí do Česka ze zahraničí, musí mít test na koronavirus. Výjimku mají jen ti, kteří v posledním půl roce prodělali covid-19, a plně očkovaní. Ti nebudou muset ani na test, ani do karantény. Opatření má bránit rozšíření nových mutací viru. 

U zelených a oranžových zemí bude nutné vyplnit příjezdový formulář a mít maximálně dva dny starý antigenní test nebo tři dny starý PCR test. V případě červených a tmavě červených zemí bude potřeba povinný PCR test v Česku mezi 5. a 14. dnem po příjezdu.

Čtěte také

Do výsledku testu lidé budou muset být v samoizolaci. Výjimku mají jen ti, kteří v posledním půl roce prodělali covid-19, a plně očkovaní. Ti nebudou muset ani na test, ani do karantény. To je od včerejška novinkou.

„Ten, kdo je plně naočkovaný, plus 14 dní od první dávky, tak by měl mít zcela volný přístup do České republiky bez jakýchkoliv bariér a z jakékoliv země přijíždí,“ objasňuje Vojtěch.

Informace o podmínkách pro návrat z jednotlivých zemí najdete na webu ministerstva zahraničí

Kontroly při příjezdu

Provozovatelé hromadné dopravy – autobusů, vlaků a letadel – mají povinnost zkontrolovat před nástupem, zda má člověk vyplněný daný formulář. „Tyto povinnosti budeme kontrolovat, největší riziko vidíme skrze hromadnou dopravu, která přijíždí do České republiky,“ upozorňuje ministr.

Dalším problémem je podle ministra to, že mladá generace není dostatečně naočkovaná a nemá často ani první dávky vakcíny. „Na nárůstech počtu případů v Praze a Středočeském kraji vidíme, že to jsou ti, kteří jsou nakažení a kteří mohou nákazu šířit,“ upozorňuje.

Ve Velké Británii vědci rozvolnění kritizují

Úvahy o tom, zda by se mělo rozvolňovat jako ve Velké Británii, jsou podle Vojtěcha velmi předčasné – tamní rozhodnutí je podle něj spíše politické než odborné.

Čtěte také

„Britská lékařská společnost a další vědci se vyjádřili dost negativně k tomuto rozhodnutí, virus v populaci cirkuluje a může se stát, že díky masivní cirkulaci viru se vytvoří další mutace,“ míní s tím, že riziko stále existuje.

Připomíná také, že Velká Británie má mnohem vyšší proočkovanost a v tomto směru k rozvolnění může přistoupit. „My nejsme zatím v té fázi, že bychom si toto mohli dovolit,“ uzavírá.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.