Jiřina Šiklová: Šedá zóna. Nepatřili ke komunistické nomenklatuře, ani nebyli aktivními disidenty

15. listopad 2022

Esej s názvem Šedá zóna uveřejnila Jiřina Šiklová v roce 1989 v zahraničí, těsně před pádem komunistického režimu. Úhlem pohledu socioložky se podívala na strukturu české společnosti pokleslého pozdního „reálného socialismu“ a pronikavě přesně předpověděla budoucí vývoj. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Daniela Kolářová
Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2005

Pojem „šedá zóna“ přešel z tohoto textu ústním podáním do obecného jazyka – jenom přátelé a kolegové Jiřiny Šiklové, která jako aktivní odpůrkyně komunistické totality rozhodně do „šedé zóny“ nepatřila, věděli, že autorkou toho sousloví je ona.

Šedou zónou pojmenovala vrstvu obyvatel, kteří nepatřili k vládnoucí komunistické nomenklatuře a nepožívali jejích výhod, ale také nebyli aktivními disidenty. Předpověděla, že právě tito lidé stanou na rozhodujících pozicích v novém politickém uspořádání.

Nakupování v Československu

Esej Jiřiny Šiklové uvádíme ve dvou dílech s přesvědčením, že posluchači budou překvapeni přesností formulací i objektivitou úsudku, vlastnostmi, kterými ovšem vynikají i další, rozsáhlejší a odborné práce Jiřiny Šiklové.

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související