Jiří Suchý otevřel Kufřík plný divadelních vzpomínek a kuriozit s nejmenším kinem v Česku

24. leden 2020

„Srdce“ Jana Wericha, boty Melicharové nebo hodiny, které jdou pozpátku. To vše a mnoho dalších kuriozit spjatých s Divadlem Semafor nabízí výstavní síňka Kufřík. Její součástí je i minikino pro patnáct osob, kde Jiří Suchý každou sobotu osobně uvádí málo známé filmy z historie Semaforu.

Kufřík Jiřího Suchého a Jitky Molavcové je výstavní síňka o několika místnostech, malá prostorem, ale velmi bohatá obsahem. Nenajdete zde sice přehled historie divadla, ale uvidíte desítky drobnůstek, rekvizit, kuriozit a pošetilostí, které k Semaforu patří.

"Srdce" Jana Wericha

Řadu z nich tvoří také dárky, které divadlo nebo Jiří Suchý dostali, například „srdce“ Jana Wericha: „To je kardiostimulátor, který měl Jan Werich zašitý v hrudi a jednou ho přinesl mojí ženě. Podal jí ho se slovy: ‚Tady jsem vám přinesl své srdce na dlani‘,“ popisuje Jiří Suchý.

Vystavené předměty jsou obrovské, malé i velmi drobné a mají zajímavé a vtipné popisky. Letošních neuvěřitelných šedesát jedna let existence Semaforu možná mapují lépe, než cokoliv jiného.

Nejmenší kino v Česku

V Kufříku však můžete také zažít, jak se Jiří Suchý dívá na Jiřího Suchého a komentuje sám sebe. Součástí síňky je totiž i malé kino, zřejmě nejmenší v Česku, protože má kapacitu pouhých patnáct diváků. Každou sobotu odpoledne se zde promítají málo známé nebo úplně neznámé filmy z historie Semaforu a společnosti Perplex, které Jiří Suchý osobně uvádí a chvíli společně s návštěvníky kina i sleduje.

Na promítání filmu „Dnes večer v hotelu Modrá hvězda“ přijel jeden z diváků, pan Jaroslav, až z Ostravy: „Na Jiřího Suchého chodím do divadla už nějakých čtyřicet let, ale vidět ho osobně a takhle zblízka, podat mu ruku a pozdravit ho, to je tedy zážitek,“ radoval se dlouholetý fanoušek Semaforu. Po nějaké době promítání filmu se pokusil Jiří Suchý z tmavé místnosti tiše a nenápadně odejít. To se mu ale nepovedlo, protože diváci se s ním rozloučili bouřlivým potleskem. A další diváci už na něj čekali v sále divadla Semafor, kde za chvíli začínalo představení Kdyby tisíc klarinetů.

Naštěstí to Jiří Suchý neměl daleko, protože výstavní síňku Kufřík najdou návštěvníci nedaleko budovy Divadla Semafor na Praze 6, hned za rohem, v Kyjevské ulici. Otevřena je od pondělí do pátku vždy od 13:00 do 19:00, v sobotu od 11:00 DO 14:00. Na pravidelná filmová představení Soboty v Kufříku je dobré, vzhledem k minikapacitě minikina, si rezervovat vstupenky předem. 

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka