Jiří Stivín

27. únor 2008

Středečním hostem Dopoledního Radiožurnálu byl jazzman, flétnista, improvizátor a skladatel Jiří Stivín. Kde bere hudební inspiraci? Jaké hranice má improvizace? A čemu učí své studenty? I to byly otázky, které mu pokládala moderátorka Lucie Výborná.Ve čtvrtek 28. února bude hostem hokejový trenér Slavomír Lener.

Muzikant, známý svými netradičními improvizačními kousky, dorazil do studia v dobré náladě a s neodmyslitelnou čepičkou na hlavě. Na veselé vlně se pak nesl i celý rozhovor s moderátorkou Lucií Výbornou.

"Proč jsem začal dělat muziku?" zamyslel se nad otázkou moderátorky Jiří Stivín. "Bavilo mě nosit futrál," odpověděl se smíchem muzikant. Připadal si prý jako mladík seriózněji.

Jiří Stivín začínal hrát na housle. Velmi rychle ale zjistil, že povinný dril ho nebaví. "Ve svých asi deseti letech jsem si řekl, že muziku už nikdy více," zavzpomínal jazzman ve vysílání. Toto rozhodnutí mu vydrželo asi do osmnácti let, kdy se k muzice vrátil při studiu na filmové škole.

Málokdo ví, že Jiří Stivín pracoval po maturitě jako rekvizitář ve studiích na Barandově. Tahal tak kulisy například v Krejčíkově filmu Vyšší princip nebo Weissově Vlčí jámě. "Během toho roku, co jsem tam pracoval, jsem si přičichl k fotografování i filmu a zjistil jsem, že mě to baví," naznačil Jiří Stivín, kde našel základy svého dalšího studia filmové školy.

Jiří Stivín je známý hlavně svými improvizačními schopnostmi a hrou na všechny možné předměty. V minulosti tak hrál například na záchodové odpadní trubky, tyče od záclon, všechny možné píšťalky, trubky atd. Dokázal zahrát dokonce i na banán nebo okurku. "Hrát se dá skoro na všechno," tvrdí Jiří Stivín. Na saxofon se prý naučil za jedinou noc. Jsou však předměty, na které se to nepodařilo ani jemu. "Zkoušel jsem například zahrát na housku, a to už vážně nešlo," dodal se smíchem jazzman.

Kde bere inspiraci? "Nejlepší inspirace je termín," odpověděl Lucii Výborné Jiří Stivín. "Když mám nůž na krku, tak vždycky vymyslím to nejlepší," dodal se smíchem. Vidina konečného data mu prý, kromě adrenalinu, dodává i potřebné nápady.

Jiří Stivín se kromě muziky pohybuje i ve světě filmu. 40 let po ukončení studií na FAMU natočil svůj první film. Je o jeho matce, herečce Evě Svobodové. Ta je známá například jako paní Müllerová z Dobrého vojáka Švejka nebo z filmu Drahé tety a já. "Byla to herečka malých rolí, která byla vždycky trochu upozaděná. Nikdy se jí nedostalo nějakého velkého ocenění, tak jsem si říkal, že jí to trochu dlužím, když měla teď sté výročí narození," řekl ve vysílání Jiří Stivín. Herectví se věnuje i muzikantova dcera Zuzana Stivínová.

Netradiční muzikant je nositelem vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. V roce 2007 mu ho udělil prezident Václav Klaus.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Stivínem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jpt
Spustit audio