Jiří Rusnok o personálních změnách: Redukujeme počty míst v dozorčích radách

Vládnutí kabinetu Jiřího Rusnoka končí, přesto jeho ministři zadávají zakázky a provádějí personální změny. Dnes navíc policie zasahovala v sídlech České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Jak na to reaguje právě předseda vlády v demisi Jiří Rusnok? Ptal se Martin Veselovský.

„O zásahu jsem předem nevěděl,“ tvrdí Jiří Rusnok, podle kterého se zásah může týkat kauz exportu do Ruska, a to v oblasti sklářství a sklářských technologií. „Obě organizace slouží ke spolufinancování té části českého exportu, které by byly hůře financovatelné. Riziko je tedy vždy,“ upozorňuje.

Čtěte také

Do konce ledna by měl prezident jmenovat novou vládu. Přesto vláda v demisi stále provádí personální změny. Dnes byla z funkce odvolána ředitelka kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Pošvářová. „Neznám okolnosti jejího propuštění,“ říká k tomu Jiří Rusnok a zároveň dodává, že jediné, co se děje, je redukce počtů míst v dozorčích radách některých státních a polostátních společnostech.

„V některých firmách dochází k redukci, jinde byla odložena,“ popisuje. Ke snížení počtu členů dozorčích rad podle něj došlo v Českém Aeroholdingu nebo ve firmách Čepro a Mero ČR.

Jak vláda Jiřího Rusnoka bude obhajovat návrh zákona o státní službě? A měli by ministři této vlády zastávat funkce náměstků na ministerstvech? Také to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio