Jiří Leschtina: Čapí hnízdo nepřinese premiérovi klidné spaní

8. září 2021

Šestileté protahování případu Čapího hnízda bezesporu činí z vážné kriminální kauzy čím dál smutnější výsměch spravedlnosti. A nešťastným pokračováním je i poslední krok státního zástupce Jaroslava Šarocha, který pár týdnů před volbami vrátil případ policii, aby doplnila vyšetřování.

To jen dál nahrává Andreji Babišovi (ANO) v jeho stylizaci do role politického štvance, díky které se mu daří přinejmenším v očích jeho voličů zatemňovat podstatu věci:

Čtěte také

Že v čele tohoto státu stojí ministerský předseda podezřelý z dotačního podvodu, který měl spáchat tím, že naoko vyvedl farmu Čapí hnízdo z Agrofertu, aby si sáhl na dotaci z evropského programu pro malé a střední firmy.

Na druhou stranu od okamžiku, kdy Šaroch před dvěma lety zastavil Babišovo stíhání, aby pak tehdejší nejvyšší žalobce Pavel Zeman vrátil případ do hry, se v kauze dějí věci, které premiéra musí když ne strašit ve snech, tak alespoň znepokojovat.

Neúnosné prodlužování vyšetřování

Policie na přímý pokyn Pavla Zemana znovu vyslechla pracovníky britské banky HSBC, kteří změnili svou původní výpověď. V ní bankéři ústavu, který financoval stavbu farmy Čapí hnízdo, původně zpochybňovali interní dokumenty, v nichž stálo, že manažeři Agrofertu při vyjednávání půjčky označují za vlastníka Čapího hnízda Andreje Babiše.

Čtěte také

Podle zjištění serveru Neovlivní.cz ale při novém výslechu bankéři potvrdili věrohodnost svých dokumentů a do protokolu uvedli, že farma dostala úvěr jen kvůli tomu, že za ní stál Agrofert v čele s Andrejem Babišem. To nelze vnímat jinak, než že se vedení banky rozhodlo hodit svého mocného klienta přes palubu.

Předminulý měsíc pak server Seznam Zprávy informoval, že se žalobcům přihlásil bývalý manažer farmy Čapí hnízdo s tím, že chce doplnit předchozí výpověď, ve které neřekl úplnou pravdu.

Pro Seznam Zprávy uvedl, že jde například o situaci, kdy ho před třinácti lety přijímali do Čapího hnízda v Agrofertu a podmínky smlouvy řešil přímo s Andrejem Babišem. Svědek se rozhodl i sdělit policii informace v případu podezření na daňové úniky při zadávání fiktivních reklam na Čapím hnízdě. A také Seznamu Zprávám popsal, jak ho advokáti Andreje Babiše a Agrofertu připravovali na výslechy, jak ho instruovali, co má říkat.

Čtěte také

A do třetice se chystá na policii vypovídat i Andrej Babiš mladší, který tvrdí, že v únoru 2008, kdy farma Čapí hnízdo žádala o evropskou dotaci, žádné její akcie nevlastnil a nikdy je ani nedostal. Byl tehdy ve Spojených státech a po svém návratu v roce 2011 jen podepsal nějaké dokumenty v budově Agrofertu.

Pokud se i tohle svědectví objeví v trestním spise, pak to otevírá otázku, komu akcie patřily v době, kdy podle tvrzení Andreje Babiše měly být převedeny na jeho děti a další rodinné příslušníky. Šlo totiž o takzvané akcie na doručitele, jejichž vlastníkem byl podle tehdejších zákonů ten, kdo je měl v ruce.

Jiří Leschtina

Nyní to tedy vypadá, že ačkoliv kauza Čapí hnízdo byla rozmělněna neúnosným prodlužováním vyšetřování, řetěz do sebe navzájem zapadajících důkazů proti premiérovi je pevnější než kdykoliv předtím. 

A jestli státní zástupce Jaroslav Šaroch přesto hodlá čekat na volby se svým rozhodnutím, jestli pohnat premiéra před soud, nebo znovu zastavit jeho stíhání? Pak tím jen dodává říjnovému plebiscitu na důležitosti.

Autor je publicista

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.