Jiří Ježek se v Riu rozloučil s paralympiádou. Sezóna v roce 2017 bude jeho poslední

29. prosinec 2016

Paralympijský cyklistický šampion Jiří Ježek patří bezesporu k nejlepším sportovcům Česka. Před dvěma lety přežil vážnou nehodu při mistrovství světa ve Spojených státech a musel se dostávat zpátky do formy. Jeho přípravu na Rio sledovala Zuzana Burešová.

Jak tam nakonec dopadl? „Výborně - s ohledem na to, že při úrazu přišel o dvě žebra, část plíce a těžce si poranil ruku. Ve stíhacím závodě na dráze si v Riu dojel pro 6. místo, 9. mu patřilo v časovce na 30 kilometrů a silniční závod dokončil na 13. místě,“ rekapituluje Burešová.

Právě tímto závodem se s fanoušky i paralympiádou rozloučil tak, jak byl po celou svoji dvacetiletou sportovní kariéru zvyklý – tedy bojovně a srdcem. „Čtyřicet kilometrů před cílem byl dokonce na bronzové příčce, ale pak už síly přeci jen ubývaly,“ říká Zuzana Burešová.

V cíli řekl, že tento závod byl jeho nejlepší za poslední dva roky po úraze. Výsledky v Riu bere Jiří Ježek jako nejlepší odměnu za měsíce bolesti a dřiny, kdy se znovu dostával do formy.

Na konci roku jezdí trénovat do Austrálie. Jak je to letos a jak bude vypadat jeho sezóna v roce 2017? „Letošní zimu poprvé po 15 letech strávím víc v Čechách nebo po Evropě, protože budeme vynechávat naši milovanou Austrálii, protože jsme chtěli změnu a chci se víc věnovat i sponzorům, kterým to za ty roky podpory dlužím,“ říká Jiří Ježek.

Sezóna v roce 2017 bude podle jeho slov poslední: „Bude pro mě hodně emotivní, protože bude rozlučková, ale o to víc se na ni těším, protože si už budu vybírat závody podle srdce, podle toho, které jsem měl rád. Ty si budu chtít užít a věnovat se tam svým fanouškům.“

autoři: špo , zbu , jpr
Spustit audio