Jiří Hošek: V jednání o brexitu teď Merkelová hraje hodného a Macron zlého policajta

22. srpen 2019

Velká Británie vstoupila pod vedením nového premiéra Borise Johnsona do dalšího kola jednání s Evropskou unií. Je na obzoru šance na dohodu? A jakou roli hraje otázka brexitu v britské předvolební kampani?

Termín odchodu Velké Británie z Evropské unie se blíží. Cíl jednání nového premiéra Borise Johnsona s představiteli EU je jasný: škrtnout z dohody takzvanou irskou pojistku. Ta říká, že do doby, než se najde jiná alternativa, nevznikne mezi Irskou republikou a Severním Irskem standardní kontrolovaná hranice.

Čtěte také

Ve středu jednal Boris Johnson s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ve čtvrtek se má sejít s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem. Merkelová novináře na tiskové konferenci po jednání s Johnsonem překvapila, když nevyslovila jednoznačné ne.

Novou dohodu nevylučujeme. Tak co vy na to?

Německo a Francie teď ukazují extrémní součinnost. Mají to rozdělené tak, že Merkelová hraje hodného a Macron zlého policajta. Hodný policista neřekl: Milý Borisi, nemáš šanci, brexitová dohoda bude taková, jaká je. Ber, nebo nech ležet,“ přibližuje šéfkomentátor televize Seznam Jiří Hošek.

Angela Merkelová naopak po středečním jednání nevyloučila možnost vyjednání alternativní dohody o irské pojistce. „Míč je ovšem teď na britské straně, která by teď musela přijít s nějakým fungujícím plánem, jak pojistku zahrnutou v brexitové dohodě nahradit. A vůči tomu už jsou lidé skeptičtí.“

Brexit jako předvolební trumf

Mám silné podezření, že Boris Johnson celé vyjednávání bere jako součást své kampaně před parlamentními volbami, které se nejspíš budou konat v dohledné době. Sleduje předvolební průzkumy, z nichž je evidentní, že lidé slyší na nového premiéra a vládní konzervativce by podle nich volilo momentálně 42 procent lidí,“ konstatuje komentátor.

Čtěte také

Vyvolat a zorganizovat předčasné volby do konce října, na kdy je stanovený termín brexitu, je ale nereálné. V čem by tedy mohl Borisi Johnsonovi u voličů prospět eventuální tvrdý brexit, po kterém se očekává zmatek v celé zemi? Podle Jiřího Hoška Johnson sází na to, že brexit vyrazí z ruky hlavní trumf jeho labouristickému oponentovi Jeremy Corbynovi, a tím je vypsání nového referenda. To by po faktickém brexitu ztratilo smysl.

Další témata rozhovoru: Donald Trump zrušil plánovanou státní návštěvu Dánska. Může za to jeho neúspěch ve věci koupě Grónska? Výtržnosti po nedělním utkání mezi Spartou a Baníkem vyvolaly debatu, jak podobným situacím předcházet? Jak úspěšně se o to snaží ve Velké Británii? A odrazí se brexit nějak i na britském fotbale?

autoři: Věra Štechrová , Jiří Hošek , and
Spustit audio

Související