Jiří Hošek: Britská zmrzlina? Vanilková i určená diabetikům

24 příchutí, 18 zlatých medailí z mezinárodních soutěží a přitom jen tři stálí zaměstnanci. Takovou vizitkou se chlubí lakenhamská manufaktura na výrobu zmrzliny, která dodává své výrobky na královský stůl. Včetně toho vánočního.

„Vanilková je pořád jasnou jedničkou, jinak se však chutě lidí za posledních dvacet let dost změnily. Zákazníci dnes poptávají věci, o kterých bychom kdysi ani neuvažovali. Třeba naše dnešní silné produkty jako Mango Alphonse nebo příchuť Zabaglione by před dvaceti lety nikdo nekupoval,“ říká Chris Coughlan.

Je ředitelem a současně jedním z pouhých tří stálých zaměstnanců prosperující manufaktury, která vznikla už v roce 1921. Lakenhamští nechtějí svou nabídkou nikoho „trýznit“, a tak vyrábějí dokonce i gourmetskou zmrzlinu pro diabetiky. Tu i další exkluzivní výrobky najdeme buď přímo v závodě na okraji města Norwich, nebo za dosti nelidovou cenu v luxusním obchodním domě Harrods v centru Londýna.

„Tahle část světa je samozřejmě velkým producentem cukru. Pracujeme s britským cukrem a mléko a smetanu odebíráme od místního farmářského sdružení. Kokosové a mangové plantáže zatím v Norfolku bohužel nemáme,“ usmívá se Chris.

Lakenhamská zmrzlinárna je známá tím, že využívá nejčerstvější a nejlepší suroviny. Má i velmi originální kombinace chutí. Koupit tu můžete například zmrzlinu s jamajským rumem a rozinkami, oblíbená je i zmrzlina s javorovým sirupem.

Pro letošní rok, u příležitosti královnina diamantového jubilea, tu vymysleli novou příchuť: černý rybíz s jablkem. Pro mě osobně jde o naprosté číslo jedna.

„Tenhle stroj vyrobí 600 litrů zmrzliny za hodinu. Do našich výrobků přidáváme velmi málo vzduchu, jen 25 procent. U klasické zmrzliny ze supermarketu je to až 150 procent. Málo se ví, že než se dala na politiku, vědecky se vháněním vzduchu do zmrzliny zabývala taky dáma jménem Margaret Thatcherová,“ dozvídám se.

Právě se železnou lady si královna Alžběta II. nikdy moc nerozuměla. Jak se ukazuje, tak to platilo i na poli zmrzliny.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio