Jiří Dienstbier: Pro ČSSD by bylo rozumnější, aby zůstala v opozici

Případný vstup sociální demokracie do vlády považuji spíše za oběť než příležitost. Taková jsou slova senátora Jiřího Dienstbiera z ČSSD, podle kterého některé klíčové priority třeba v oblasti daní dohodnuté nebyly. A za důležitou považuje mimo jiné i dohodu na resortech.

„Ta křesla mohou garantovat, že budeme schopni naplnit programové priority, které bychom do případné koaliční smlouvy vtělili,“ vysvětluje.

Zásadním problémem je pak podle něj to, aby ve vládě byly trestně stíhané osoby. To dopadá především na premiéra v demisi Andreje Babiše. „Považuji za velký pokles politické kultury, že někdo trestně stíhaný může být, byť v demisi, premiérem České republiky,“ vyzdvihuje.

Pro ČSSD by také bylo mnohem rozumnější, aby do vlády vůbec nevstupovala a zůstala v opozici – nejde o žádnou příležitost, ale o oběť. „Musí to být vyváženo tak, aby, když už sociální demokracie tuto oběť přinese, mohla zároveň prosadit, co je pro ni zásadní,“ dodává.


I kdyby se vyjednala sebelepší smlouva se sebelepšími pojistkami, tak nemám důvěru v to, že ji bude Andrej Babiš dodržovat.Jiří Dienstbier

Andreje Babiše zároveň trochu podezírá z toho, že sociální demokracii potřebuje jenom k jednomu jedinému okamžiku – vyslovení důvěry vládě.

„V momentě, kdy bude důvěra vyslovená, tak tím, že má krytá záda od komunistů a SPD Tomia Okamury, může sociální demokracii zcela ignorovat, protože ví, že mu v tomhle volebním období nikdo nedůvěru ve sněmovně nevysloví,“ uzavírá s tím, že on sám bude hlasovat proti účasti ČSSD ve vládě s hnutím ANO.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio