Jíme fakt blbě, myslí si Pavel Maurer

21. září 2013
Glosa Pavla Maurera

A víte, proč? Svou roli nehraje jen to, co jíme, ale také prostředí, rychlost jedení nebo společnost. Už jste někdy hráli při jídle nějakou společenskou hru? Zkuste to, radí známý gastronaut ve své glose.

Asi se shodneme na tom, že nikdo z nás nechce být nemocný. Když navštívíme s nějakou závažnější chorobou lékaře, tak nám kromě léků většinou doporučí určitý omezenější stravovací režim, neřku-li dietu. Chci vám tím naznačit, že náš zdravotní stav, kondice, nálada, choroby, slabosti a potíže ve většině případů souvisejí s tím, co jíme a pijeme!

Přiznejme si, že v naší zemi tohle děláme většinou špatně. Jíme fakt blbě! Když se podíváme na meníčko nejdéle žijících národů světa, najdeme v něm olivový olej, spoustu zeleniny, ryby, víno, maso nanejvýš dvakrát týdně, střídmost. Spíše se jí méně, zato víckrát denně. A když už se naskytne větší oběd nebo večeře, pak trvá ve velké pohodě dvě tři hodiny.

Čtěte také

Žádný spěch. U jídla se tancuje, hraje hudba, vyprávějí se historky, pije se alkohol a také hodně vody. Na stolech dlouhověkých národů se nachází mnoho velmi rozmanitých druhů jídla, takže si můžete vybrat podle chuti a intuice, co si tělo žádá. Chody se vyznačují různou tepelnou úpravou a nemusíte to do sebe házet rychle, aby vám náhodou jídlo nevystydlo.

Když vás napadne nějaká pěkná myšlenka nebo společenská zábavná hra, neostýchejte se ji u stolu prosadit a realizovat. Buďte bez obav, vůbec to vašemu trávení neublíží. Spíše naopak. Jídlo, které do sebe cpeme spěšně a po velkých dávkách, zatěžuje a stresuje náš organismus.

Věřte, nevěřte, ale v neposlední řadě je pro nás nesmírně důležité s kým sedíme u stolu. Můžeme jíst to nejlepší jídlo na světě, ale pokud se hádáme se spolustolovníky, něco nás rozčiluje, trápí a nejsme v klidu, tak je to, jako bychom jídlo vyhodili oknem.

Čtěte také

Nepotěší nás samotná chuť, konzumace, ale ani naše orgány jej nepřijímají v pohodě a vnitřní zápas určitě neprospěje našemu zdraví.

To je několik rad, jak si můžete vylepšit jídlem svoji kondici. Nakonec se rozloučím citátem, že člověk nemá dělat žádná zásadní rozhodnutí nalačno. Po jídle jsme totiž vždy trochu klidnější, příjemně unavení a vidíme svět kolem sebe velkoryse a v lepších barvách. Sdělte to, prosím, svým nejbližším, ať respektují i při řešení zásadních rodinných problémů tyto zákony přírody!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio