Jihokorejci vypustili na oblohu 300 dronů. Za každého, kdo v zemi zemřel na koronavirus

9. červenec 2020

Nad jihokorejskou řekou Han přímo v metropoli Soulu mohli lidé sledovat noční oblohu se stovkami zářících světel vycházejících z dronů. Úřady tak děkovaly zdravotníkům a všem, kteří se do boje s pandemií koronaviru v zemi zapojili. Zároveň tím chtěly úřady upozornit, že problémy s šířením koronaviru ještě pokračují.

Drony vytvářely na noční obloze obrazce lidských rukou, na které kape voda, nebo zamilovanou dvojici, která si od sebe v rouškách udržuje odstup. Bezpilotní letouny se přitom pohybovaly v dokonalé synchronizaci a působily skoro až jako armádní formace.

Čtěte také

Obrazce byly barevné a tak veliké, že vedle nich působí vysoké mrakodrapy jihokorejského velkoměsta jako malé domečky.

Za přípravou synchronizovaného tance stojí řada odborníků a programátorů. „Nemohou to dělat žádní amatéři s dálkovým ovládáním v ruce,“ říká Ondřej Himmer ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.   

300 dronů 

„Na realizaci akce se podílel Jihokorejský institut pro letectví a bezpečnost leteckých technologií. K synchronizaci pohybu dronů přitom využil kvalitní antény a systém, který se obvykle využívá sledování satelitů. A vše samozřejmě funguje automaticky. Nicméně ty samotné drony jsou relativně malé, každý vážil asi jen 900 gramů. Ale kouzlo bylo v jejich množství, kdy jich dohromady bylo 300,“ vysvětluje.

Číslo 300 přitom nebylo náhodné, protože v Jižní Koreji do dnešních dnů zemřel stejný počet lidí na covid-19.

Superpočítač Fugaku

Japonci zase přišli se superpočítačem nazvaným Fugaku, který simuluje možnou účinnost u víc než 2 tisíc látek, které by mohly být součástí léků na nemoc covid-19.

„Počítač simuluje chování látek při styku s virem na molekulární úrovni. Trvalo mu to jen deset dní, než vybral několik desítek látek, které se dokážou navázat na proteiny nového koronaviru a mohly by být proti němu taky účinné. V tuto chvíli 12 z nich už prochází klinickými testy, přitom se o jejich použití dosud vůbec neuvažovalo,“ dodává redaktor.

Celý rozhovor Jana Bumby si poslechněte v audiozáznamu.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.