Jihočeští studenti, kteří protestují proti KSČM v radě kraje, zvažují štafetovou hladovku

19. prosinec 2012

Studenti, kteří protestují proti komunistické radní v Jihočeském kraji, plánují štafetovou hladovku. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl mluvčí studentů Šimon Heller. Krajskou radní pro školství se stala Vítězslava Baborová z KSČM. Studenti na této pozici nechtějí zástupkyni podle nich nedemokratické strany. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola požadavky studentů odmítl.

Studenti už symbolickou hladovku drželi. V pondělí 17. prosince v 18 hodin zahájili jednodenní půst. V novém roce by mohli v protestu pokračovat. Hladovku zvažují zahájit na začátku ledna.

„Probíhala by tak, že po 24 hodinách by se střídali jednotliví hladovkáři. Běžela by neustále, otázka je jak dlouho, jaká by ta podpora byla, já věřím, že by vydržela dlouho,“ uvedl Šimon Heller, student Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Při prvním protestu hladovějící studenty podpořila například i sestra bratří Mašínů Zdena Mašínová a podporu jim v zaslaném dopise vyjádřil také kardinál Miroslav Vlk.

Naopak hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola z ČSSD, se kterým studenti už několikrát o problému jednali, dal vědět, že nehodlá tlaku ustoupit. Hladovku označil za krajní nástroj a studenty obvinil z účelového vyhrocování situace.

„Sociální demokracie uzavřela koalici s komunistickou stranou a já jsem připraven jednat o změnách koaliční smlouvy v případě, že se pro to objeví opravdu praktické důvody. Mám tím na mysli například nezvládnutí toho kterého resortu tím kterým koaličním kolegou. To se ale zatím nestalo,“ uvedl Zimola v pondělí.

autoři: mis , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio