Jihočeský radní, který spolupracoval s StB, zůstane v zastupitelstvu kraje

20. únor 2013

Jihočeský radní Václav Kučera z KSČM dál zůstává ve vedení kraje. Dnes o tom rozhodl krajský výbor strany. Na funkci Kučera nerezignoval i přesto, že za totality spolupracoval s StB.

Vedení jihočeských komunistů nepochybuje, že by krajský radní měl ve funkci zůstat. Podle předsedy krajské organizace a poslance Petra Braného je Kučera čestný člověk, který je na svém místě:

„Po velmi pestré diskuzi jsme jednomyslně došli k závěru, že to, co se teď kolem Vaška zveřejňuje jako novinka, je otázka, která není na překážku koalici a není to nic proti koaliční smlouvě. Zůstává na radním postu, není tam žádný důvod k odchodu.“

Pokud by koaliční ČSSD požadovala jeho odvolání, postupovala by prý KSČM podle platných zákonů i podle koaliční smlouvy tak, aby Kučeru ve funkci udržela.

Čtěte také

Václav Kučera vysvětlil, že se jako voják z povolání stal v létě 1989 velitelem roty a byl majorem u pohraničníků. Kvůli této funkci prý spolupráci s StB podepsat musel. Upřesnil, že šlo o práci pro vojenskou kontrarozvědku:

„Cítím silnou podporu v klubu, ale i ve spoustě starostů, kteří mně volali, abych vydržel a nenechal se zlomit. V létě roku 1989 jsem přebíral funkci velitele roty, byla tam jednoznačná podmínka, že se musím zavázat ke spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou a s VKR.“

Jako takzvaný agent-rezident však podle historiků měl u Státní bezpečnosti vysoké postavení. Byl veden pod krycím jménem „major Zeman“.

Hejtam za koaliční ČSSD Jiří Zimola zatím rozhodnutí KSČM nekomentuje. Chce počkat na vyjádření svých stranických kolegů.

autoři: Martin Pokorný , msk
Spustit audio