Jih Číny zasáhlo silné zemětřesení, zahynulo nejméně 360 lidí

3. srpen 2014

Nejméně 360 mrtvých a 1800 zraněných si dnes vyžádalo silné zemětřesení v provincii Jün-nan na jihu Číny. Informovala o tom oficiální agentura Nová Čína. Síla zemětřesení se podle různých zdrojů pohybovala mezi 6,1 a 6,5 stupně Richterovy škály.

Epicentrum se údajně nacházelo v hloubce deseti kilometrů v málo obydlené oblasti okresu Lu-tien, který leží zhruba 23 kilometrů jihozápadně od města Čao-tchung.

V důsledku otřesů, které byly cítit i v sousedních provinciích Kuej-čou a S'-čchuan, se zřítily tisíce domů. Zemětřesení také poničilo některé silnice a narušilo dodávky elektrické energie. Čínská vláda posílá na pomoc stany, skládací lehátka, přikrývky a oblečení.

V samotném okrese Lu-tien přišlo podle úřadů při zemětřesení o život minimálně 120 lidí. Dalších 1300 lidí utrpělo zranění a 180 lidí se pohřešuje.

Podle čínské státní televize CCTV šlo o nejsilnější zemětřesení v provincii Jün-nan za posledních 14 let. Zemětřesení zasáhlo oblast, která je tektonicky velmi aktivní.

V roce 2008 zahynulo v provincii S'-čchuan při otřesech o síle až osmi stupňů Richterovy škály téměř 70 tisíc lidí. V roce 2012 připravila série zemětřesení v provincii Jün-nan o život více než 80 lidí.

Jih Číny zasáhlo silné zemětřesení
autor: vid | zdroj: ČTK
Spustit audio