Jídlo nepadá z nebe, vyzývá Brity k pomoci v zemědělství princ Charles. Sám za to ale sklidil kritiku

21. květen 2020

Ve Spojeném království se obávají, že kvůli koronaviru přijdou o značnou část letošní úrody. Vláda proto spustila webovou kampaň s názvem Pick for Britain, do které se zapojil i princ Charles. Jenže narazil.

Princ Charles ve videu říká: „Pokud teď zrovna nemůžete do práce či do školy, máte kvůli koronaviru volno, nebo prostě pracujete v oboru, který je teď pozastavený, pojďte pomoct sklízet ovoce a zeleninu! To vzkazuje britská vláda občanům Spojeného království… Jestli chceme letos sklidit úrodu, potřebujeme armádu lidí. Jídlo nepadá z nebe. Jestli nám poslední týdny něco ukázaly, je to to, že jídlo je vzácné a cenné“

Naštvaní Britové

Britové to ale vzali úplně jinak a twitterová výzva je spíš popudila. Podle četných komentářů by se měl zapojit spíše sám korunní princ a nevyzývat k tomu své „poddané“.

Někteří zase zdůrazňují, že přesně tohle chtěli zastánci brexitu. Ti přece požadovali, aby Britové opět mohli dělat práci, kterou jim teď berou imigranti. Takže by to měli být právě oni, kteří se jako první dobrovolně přihlásí. 

Čtěte také

Přes kritiku na sítích se ale o práci opravdu zvedl velký zájem. Redaktorka zahraniční redakce Českého rozhlasu Marie Jakšičová zjistila, že webové stránky, kde se lidé mohou hlásit, neustále „padají“ a pokud se na ně někomu konečně podaří dostat, bude stejně zklamaný. Stránka totiž zájemcům nabízí pouhé tři pracovní pozice, žádná z nich pak nesouvisí se sklízením ovoce a zeleniny. 

Taky brexit

Přitom lidé v zemědělství opravdu chybí. Práci sběračů obvykle vykonávají špatně placení sezónní pracovníci z různých koutů světa. Dnes se tam ale kvůli zavřeným hranicím podobně jako u nás nedostanou.

Zajímavá byla i shoda v termínu Charlesovy výzvy. Zveřejnil ji jen den poté, co britská ministryně vnitra Priti Patelová oznámila nový pobrexitový imigrační zákon. Ten má ukončit volný pohyb lidí z Evropské unie. Nešťastné načasování pak způsobilo rozruch na sociálních sítích.

Rozmach drive-in biografů, tedy kin, do kterých můžete přijet autem a dívat se z vnitřku vozu, zasáhne asi i nejlidnatější africkou zemi Nigérii. To už se dozvíte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.