Ježíškova vnoučata se činí. Nová přání z webu zmizela za pouhé tři minuty

6. prosinec 2017

Ježíškova vnoučata mají nový rekord: dvanáct tisíc přání! Radost už vánoční projekt Českého rozhlasu udělal třeba také panu Janovi, který žije v domově pro seniory v Odrách. Když byl mladší, měl doma malou autodílnu, proto si přál vidět moderní provoz autoservisu. Jeho touhu mu splnila Lenka Švidrnochová, která ho odvezla do autosalonu ve Valašském Meziříčí.

Autoservisem nás provádí přímo majitel Radomír Kupecký. „Také jsem měl doma malou dílnu,” vzpomíná během prohlídky pan Jan. „Opravoval jsem v ní spartaky, stovky, tisícovky…”

Pana Jana doprovází Dita Chudá, pracovnice domova pro senory v Odrách. „Víme, že ho opravy hodně bavily, dokonce měl pilotní průkaz - a strašně mu to chybí,” popisuje. „U nás v domově tu možnost nemá. Naproti domovu sice máme dílnu, ale ta není přizpůsobená tomu, že je pan Jan na vozíku.”

„Práce na autech se hodně změnila, dřív jsem dělal všechno na koleni,” vzpomíná pan Jan, když pozoruje automechaniky při práci. „Jsem moc spokojený, že jsem to tu viděl.” A spokojená je i dárkyně tohoto zážitku Lenka Švidrnochová. „Vidět, jak mu jiskří oči, je neuvěřitelně příjemné.”

Přání mizí rychlostí blesku

Ježíškova vnoučata rozdávala dárky i v jiných částech republiky. Předčasný Štědrý večer například udělala babičkám a dědečkům, kteří navštěvují Denní stacionář U Antona v Liberci. Nechybělo zpívání s kytarou ani vánoční cukroví. Většina dárků přišla poštou, tři z dárců ale na předávání i sami přijeli, aby pomohli s rozbalováním a čtením vánočních gratulací.

Například osmasedmdesátiletá paní Olinka dostala teplou vestu a skoro ji to dojalo, pan Robert se raduje z nového rádia. „Jsem prakticky nevidomý, rádio je pro mě to pravé,” pochvaluje si.

„Pro nás všechny to byl velký zážitek. Všech dvacet dva dárků jsme zadali na web, za tři minuty jsme se podívali a všechny dárky byly zarezervované! Úplně nás to dojalo,” říká Simona Eliášová, vedoucí péče v místním stacionáři.

autoři: Lucie Fürstová , Michal Polášek
Spustit audio