Jeseníku bude následující čtyři roky vládnout staronová koalice uskupení Jeseník srdcem a Pro Jeseník

1. říjen 2022 12:20

Uskupení Jeseník srdcem a Pro Jeseník zůstanou v čele jesenické radnice i po komunálních volbách. Zástupci obou subjektů se dohodli na koaliční spolupráci. Jednat chtějí ještě s další kandidátkou, i bez ní ale mají v zastupitelstvu většinu jednoho hlasu. Staronová koalice má v plánu mimo jiné snížit počet členů městské rady ze sedmi na pět.

„Rozhodli jsme se, že budeme navrhovat pouze pět radních a také ve vedení by mělo dojít ke zúžení. Tam budu navrhována jako starostka já, jako místostarosta pan Václav Urban a pan Tomáš Vlazlo bude navrhován jako uvolněný radní,“ říká jednička vítěze voleb uskupení „Jeseník srdcem“ Zdeňka Blišťanová.

Václav Urban z hnutí „Pro Jeseník“ považuje za důležité, že bude po čtyřech letech pokračovat spolupráce obou subjektů. „Ta kontinuita věcí, které máme rozdělené, je důležitá, je prioritní. Proto jsme taky hledali kompromis tak, abychom mohli tady v tom složení pokračovat i další čtyři roky,“ uvádí Urban.

„Budu navrhována jako starostka já, jako místostarosta pan Václav Urban a pan Tomáš Vlazlo bude navrhován jako uvolněný radní.“
Jednička vítěze voleb uskupení „Jeseník srdcem“ Zdeňka Blišťanová

O rozdělení kompetencí budou oba partneři v koalici podle Václava Urbana teprve jednat. „V tomto je domluva s koaličním partnerem otevřená,“ dodává.

Hlavní úkoly jsou teď pro koalici podle Zdeňky Blišťanové jasné. O jaké půjde? A s kým by Blišťanová ještě ráda spolupracovala? Poslechněte si kompletní reportáž Tomáše Minarčíka.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio