Jen čtyři kandidáti na prezidenta přiznali správně finanční dary na kampaň, hlásí úřad

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí zkoumá kampaně před prezidentskými volbami. Chyby našel jak u peněžitých, tak u nefinančních darů. Kandidáti museli zveřejnit informace o financování kampaně do půlnoci z pondělí na úterý.

Na vcelku logickou otázku, kdo nezveřejnil všechny údaje správně, Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí neodpověděl. Uvedl pouze, kolik kandidátů mělo ve výkazech chybu.

Z devíti kandidátů na prezidenta uvedli podle dohledového úřadu peněžité dary v přiznání správně jen čtyři z nich. Nepeněžité dary vykázalo správně osm kandidátů.

„Mítinky kandidáta Miloše Zemana v obcích mezi bezúplatnými plněními uvedeny nejsou,“ dodává Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Zeman nic, Drahoš 34 milionů

Například prezident Miloš Zeman dostal asi 4,5 milionu korun, žádné náklady z účtu nezaplatil. Na účet mu ale přišlo velké množství haléřových darů se vzkazy od odpůrců.

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem (30. října 2017)

Jiří Drahoš na webu přiznal finanční dary ve výši téměř 34 milionů korun. Nepeněžité plnění v případě jeho kampaně pak bylo vyčísleno na 2 miliony korun.

Michal Horáček si náklady na kampaň platí sám a ke konci prosince je vyčíslil na téměř 30 milionů korun. Nepeněžité plnění mělo hodnotu asi čtvrt milionu.

Čtěte také

Mirek Topolánek vykázal dary skoro za 10 milionů korun a bezúplatná plnění přes milion korun.

autor: mkk
Spustit audio