Jejím osudem se stal vozík. Přesto Jana Kosťová vítězí: v životě i orientačním běhu

2. srpen 2014

Které sporty jsou vhodné pro lidi s handicapem? Jak zvládají fyzickou a psychickou zátěž při tréninku a závodech? A s čím se na cestě za úspěchem musí poprat? O tom mluvila Jana Kosťová, která se postarala o zatím největší úspěch v orientačním sportu handicapovaných. V loňském získala ve Finsku zlatou medaili, letos obsadila 17. místo. „Konkurence sílí,“ usmívá se v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

Už na vysoké škole velice intenzivně pracovala – působila v různých agenturách, pořádala firemní akce, kongresy, pracovala pro incomingovou agenturu, navrhovala programy, firemní mítinky… a najednou přišel zásadní zlom.

Přišlo to prý bez varování. Vše začalo bolestí zad, která se zhoršovala – až Jana Kosťová začala ochrnovat na nohy. „Pak jsem na spodní polovinu těla ochrnula úplně,“ vzpomíná. „V míše mi praskla cévka, což způsobilo ochrnutí. Můj stav se později naštěstí trochu zlepšil.“

Vozíčkářům pomáhá Centrum Paraple

Dnes je jejím životem vozík. „V Česku velice dobře funguje seznamování vozíčkářů se sportem, a to díky Centru Paraple,“ pochvaluje si. „To pro vozíčkáře pořádá kurzy, na nichž si můžou vyzkoušet různé sporty.“

Právě tak se dostala k orientačnímu běhu handicapovaných. „V tomto sportu neexistují tréninky jako takové, závody jsou proto většinou jedinou možností, jak si to vyzkoušet. I na závodech však samozřejmě jsou tratě pro začátečníky a řada lidí ochotných se věnovat začátečníkům a do tohoto sportu je vtáhnout,“ popisuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio