„Jeho nejzákladnější vlastností bylo člověčenství.“ Písničkář Jiří Vondrák napsal knihu o Frantovi Kocourkovi

13. srpen 2018

Dokumentarista, spisovatel a písničkář Jiří Vondrák na začátku léta představil knihu o brněnském silákovi Frantovi Kocourkovi. Jeho kousky popularizoval mimo jiné ve svých historkách Miroslav Donutil, a právě ten byl také kmotrem knihy. „Přišlo mi líto, že se na něj pomalu zapomíná,“ popisuje Vondrák, proč knihu napsal.

Písničkář Jiří Vondrák se s Frantou Kocourkem poprvé potkal na taneční zábavě, kde seděli společně s brněnským countrymanem Valdou Plchem u muzikantského stolu a Kocourek Vondrákovi řekl, ať něco zahrají.

„Fanda řekl ‚Vem si kytaru a hókněte to tam!‘, a protože nám bylo zhruba čtrnáct a půl, tak jsme naprosto neměli zábrany a hned jsme se v přestávce cpali na jeviště,“ vzpomíná Vondrák na první setkání.

Oblíbený trik Fandy Kocourka byl, že někoho vzal zubama za opasek a vynesl ho na podium.
Jiří Vondrák

Knihu s názvem Franta Kocourek – Král železa a srandy Vondrák prý napsal i proto, že Kocourek by se minulý rok dožil sedmdesátin a jemu přišlo líto, že se na něj pomalu zapomíná.

dávali mi fotky plakáty letáky vzpomínky, tak jsem z toho stvořil tuhletu knihu

„Mně to přišlo líto, protože se spousta kamarádů kasala a nikdo nic neudělal, tak jsme natočili film s Mirkovou pomocí… A protože se mi ozvala řada lidí kteří mi dávali fotky, plakáty, letáky, vzpomínky, tak jsem z toho stvořil tuhletu knihu,“ popisuje Vondrák, jak jeho publikace vznikala.

„Strašně nerad se hádal a párkrát nějaké rvačce i zamezil,“ popisuje Vondrák fakt, že Kocourek se i přes svou sílu a mohutnost velmi nerad pral.

Miroslav Donutil prý Kocourka v historkách vystihl přesně. Měl smysl pro humor a recesi a byl nesmírně lidský. „On to byl normální chlap… Ale byl neuvěřitelným způsobem sociální a lidsky cítící a ten Mirek ho v tomhle dokázal zachytit i s tou pointou.“

autoři: Lucie Výborná , kpk