Jednookého krále doma nechcete aneb Tupozrakost u dětí rozpoznejte včas

10. říjen 2019

Neléčená dětská tupozrakost znamená ztrátu prostorového vidění a výrazný hendikep. Lékaři ji umějí úplně vyléčit.

Dětská oční lékařka MUDr. Eva Jerhotová z Dětského očního centra Kukátko vyšetřuje malého Adámka. Barevná tužka s kašpárkem jí slouží jako pomůcka, na kterou se dítě zaměřuje. „Dívej se mu na pusu, jestli nevyplazuje jazyk,“ motivuje Adámka. Lékařka hodnotí polohu očí, přibližováním tužky sleduje jejich souhyb, jestli jsou schopné přiblížit se k nosu symetricky.

Když byly Adámkovi čtyři roky, zjistili jsme, že má šest dioptrii a trpí na tupozrakost. Pro nás to byl šok. U nás v rodině to opravdu nemá vůbec nikdo. Zalepovali jsme oko každý den na 4 až 6 hodin. Teď to děláme také, ale má jeden den volna, aby se ty oči setkaly, aby si odpočinul.
Maminka Adámka (6 roků)

Tupozrakost je vada, při které vidí jedno oko hůř než druhé. „Tupozraké oko nefunguje na 100 procent, ale jenom třeba na 10 procent,“ říká dětská oční lékařka. „To znamená, že nepřepíná vjemy, z oka je prostě slabounký obraz. A proto pokud chceme léčit tupozrakost, tak je nejúčinnější a naprosto zásadní věcí to zdravé oko, na které se do té doby dítě spoléhá, zakrýt. A tím tupozraké oko trénovat.“

Teprve když dítě má i z toho slabšího oka dobrý obraz, tak může složit prostorové vidění. Od té doby se oči dívají vždycky současně, a k poklesu vidění na nějakou tupozrakost nedojde už nikdy.
Dětská oční lékařka MUDr. Eva Jerhotová

Oční lékařka se ve své ordinaci setkává s touto poruchou velmi často. Postižené oko bývá anatomicky v pořádku, může třeba mít nějakou jinou dioptrickou vadu než druhé oko. Ale problém je v tom, že dítě se nenarodí s viděním, které už by bylo vycvičené. 

Dětský zrak, ilustrační foto

Když se na tupozrakost přijde až v neplastickém období mozku, kdy je mozková kůra už rezistentní, vidění se už nevyvine na 100 procent. A to je zhruba po šestém roce věku, s každým rokem tato schopnost klesá. 

Léčba je nejúčinnější, když se tupozrakost zachytí do 3. roku věku dítěte.
Dětská oční lékařka MUDr. Eva Jerhotová

Rodiče musejí s dítětem přijít k lékaři tedy včas, ideálně v předškolním věku, pak se dá oko postižené tupozrakostí vytrénovat k dokonalosti. Je škoda, když se porucha odhalí až v onom „neplastickém“ období mozku, neléčená tupozrakost totiž dítě hendikepuje. Nemá prostorové vidění a prakticky se stává jednookým.

Kolik dětí trpí tupozrakostí?

Daří se ji odhalit u 5 procent dětí. Podle odhadů se ale tento problém může týkat až pětiny dětí. Technika přitom dnes může kontrolovat zrak už kojencům. Lékaři to doporučují v případě, že miminko trvale šilhá a v rodině se tupozrakost už vyskytla.

Kromě přelepení zdravého oka pomáhají také speciální cviky na tupozrakost, tzv. pleoptika. Je dobré propojit zrak s dalším motorickým vjemem, tedy zrak-ruka, zrak-noha. Dítě musí dělat aktivity, při kterých zapojuje nejenom rozlišení nějakého objektu, ale také trénuje, že objekt musí uchopit. „Výborné je třeba skládání Lega, omalovánky - musí se trefit se do těch malých plošek a vybarvit je, taky trefování se míčem do koše a podobně,“ říká MUDr. Jerhotová.

autoři: Andrea Skalická , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.