Jednoduché zákroky se může každý naučit, říká Marek z Červeného kříže. Jak poskytnout první pomoc?

10. září 2022

Uč se první pomoc po celý život. To je letošním mottem Světového dne první pomoci. Vyhlašuje ho Mezinárodní červený kříž. Včasná a správně poskytnutá první pomoc je přitom v prvních minutách po úrazu nebo nehodě zásadní. „Chceme upozornit na to, že učit první pomoc se může začít kdokoliv,“ objasňuje prezident Českého červeného kříže Markek Jukl.

Čtěte také

Umí se Češi zachovat v kritických okamžicích? Má většina z nich alespoň základní povědomí o první pomoci?

Průzkumů byla celá řada s různými výsledky. Bohužel ukazovaly, že rozhodnout se poskytnout první pomoc je schopna a ochotna spíše menšina z nás.

Čím to je? Záleží na tom, zda jsem u nehody sám, nebo zda je nás tam víc?

Samozřejmě může hrát roli i to, pokud je tam lidí víc. Mnohdy každý čeká, že začne někdo další ze skupinky. Ale spíše si myslím, že to je určitá nejistota, lidé si nejsou jisti, jestli by to udělali správně. Ale chci říct, že je lepší vždycky alespoň jakýkoliv pokus o poskytnutí pomoci než nedělat vůbec nic. Když máte člověka v bezvědomí, tak pokud se mu nezprůchodní včas dýchací cesty, tak do příjezdu odborné pomoci by bylo pozdě. Jde o velmi jednoduché zákroky, které se opravdu může každý naučit. Potom jde o to nebát se a skutečně to udělat.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.