Jednoduchá, ale geniální. Taková je stavebnice Lego. Podívejte se s námi do Legolandu v dánském Billundu

Sedmdesát let uplynulo od doby, kdy dánský výrobce hraček Ole Kirk Christiansen v městečku Billund poprvé přišel na nápad vytvořit univerzálně použitelnou stavebnicovou kostku. V dalších letech ji zdokonaloval, až vznikla dnes po celém světě známá základní lego kostička. Přímo v Billundu dnes najdete velký zábavní park plný milionů stejných pestrobarevných plastových kostiček. Navštívil ho reportér Matěj Skalický.

Mají bubny, trumpety, barevné kostýmy – tak vypadá pochodující kapela, kolem které radostně poskakují děti s kornouty zmrzliny a vítají tady v Legolandu příchod jara.

O kostičkách se mi zdá i v noci, říká Milan Reindl, zatím jediný český designér Lega

Milan Reindl

Milan Reindl je zatím jediný český designér stavebnice Lego. Jaká byla cesta k jeho práci snů? „V pětadvaceti jsem se vrátil ke stavění,“ vypráví, „šest let na to jsem podal žádost o práci.“ Předtím byl učitelem, teď si s jeho modely hrají děti po celém světě. Jak vypadá jeho běžný pracovní den? Kde bere inspiraci?

Ráj z lega

Kasten využil volný víkend a do Billundu vzal svého syna. Ten se trochu stydí, takže na moje otázky, jestli se mu v říši kostek líbí, jen pokyvuje hlavou, ale s jeho tátou se bavíme o tom, že pro děti je Legoland ráj.

Jsou tu horské dráhy, strašidelný dům a spousta dalších atrakcí podobně jako v Disneylandu. Kdo chce, může tu i přespat, nejlépe hezky stylově ve středověkém hradu.

Obchodní model je dokonalý, turisty sem přivážejí letadla přistávající na druhém největším dánském letišti hned za Legolandem. Ročně projde turnikety přes milion a půl lidí. Upřímnou dětskou radost pak mají i samotní rodiče, jakmile přijdou do městečka miniatur.

Legoland v dánském Billundu

Městečko miniatur

Zatímco stovky metrů nad mojí hlavou vzlétá letadlo z nedalekého letiště, tak přímo přede mnou roluje na dráze jiné, mnohem menší. To ale nikam nepoletí, je totiž celé z lega, stejně jako letištní personál, kufry nebo pasažéři. Celé toto miniaturní letiště tvoří více než 900 tisíc lego kostkami.

Kostičkám LEGO už táhne na šedesátku

Výstava stavebnice Lego na pardubickém zámku

Už šest dekád vznikají z barevných kostek stavebnice Lego v dětských pokojíčcích i nejrůznějších hernách budovy, auta i letadla. „Časem se k nim přidaly princezny, piráti a kosmické rakety, a ještě později celé série tematických stavebnic, které vycházejí z legendárních filmových sérií Star Wars, Piráti z Karibiku či Harry Potter,“ píše na svém webu agentura DPA. Současně se na trh derou klony a nápodoby, stále obtížněji rozpoznatelné od originálních produktů dánské rodinné firmy. Účetní knihy společnosti už nešlapou ani zdaleka tak jako kdysi, poznamenává DPA.

Hned naproti letišti stojí kodaňská čtvrť Nyhavn, za ní Amsterdam a nedaleko i Dubaj, Šanghaj… Miniaturní svět na jednom místě a ještě k tomu z lega zaujal nejen mě, ale taky Hanse, ke kterému jsem si přisedl na lavičku.

Zábava pro malé i velké

Hans má rozepnutou bundu, v ruce zmrzlinu a na tváři spokojený výraz. Jeho dítka se někde potulují po parku a on si užívá výjimečně slunečný dánský víkend. „Máme sezónní vstupenku, každý rok tu jsme tak osmkrát. Bydlíme tady kousek, asi 20 kilometrů od Billundu,“ svěřuje se čtyřicátník a přiznává, že si s legem hraje rád dodnes.

Jak vznikl název Lego?

Jméno nejslavnější stavebnice vzniklo jako zkratka z dánského „Leg godt!‟, což znamená v překladu „Hezky si hraj!‟.

Oproti tomu Carmen je v Legolandu poprvé a úplně si to tu zamilovala, hlavně velké sochy zvířat a budov postavené ze statisíců kousků lega: „Nikdy by mě nenapadlo, že se z malých kousků lega dají postavit velké budovy a všechny ostatní věci. Užila jsem si tu horskou dráhu, mám ráda dobrodružství. Většina atrakcí je pro děti, ale užijí si tu i dospělí, takže je to vyrovnané.“

Legoland v dánském Billundu

Fenomén 20. století

Carmen v Dánsku studuje, ale pochází z Číny. I tam je podle ní dánská stavebnice velmi populární. Z lega se stal zkrátka celosvětový fenomén a také recept na dětské štěstí. Navíc vědecké studie tvrdí, že dánská stavebnice může přispět ke zvýšení IQ dítěte.

A to vše se zrodilo před 70 lety, kdy právě v dánském Billundu vznikl první předchůdce slavné lego kostičky.

autoři: Matěj Skalický , and

Související