Jednání o ukrajinské krizi skončilo v Berlíně nezdarem. Summit v Astaně nebude

12. leden 2015
Zprávy

Vrcholný summit o situaci na Ukrajině se tento čtvrtek v kazašské Astaně konat nebude. Vyplývá to ze čtyřhodinové schůzky ministrů zahraničí Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska, která se dnes večer uskutečnila v Berlíně. Klíčové pro další jednání na vysoké úrovni je prý dodržování uzavřených dohod.

Ministři se sešli ve vile Borsig u Tegelského jezera, kde ve stejném složení jednali už loni v srpnu. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier ale předeslal, že výsledek schůze je nejistý.

Upozornil nicméně, že je nutné hledat nová a dosud nevyzkoušená řešení. „Situace na Ukrajině je stále krajně napjatá. Protože stále nepanuje definitivní příměří, lidé na východní Ukrajině umírají,“ prohlásil krátce před setkáním ministrů.

Ukrajinský konflikt způsobuje Kyjevu obrovské ztráty. Podle prezidenta Porošenka kvůli němu přichází státní pokladna denně o deset milionů dolarů. „Humanitární situace tamějšího obyvatelstva stále vzbuzuje mnoho obav,“ dodal ministr Steinmeier.

V uplynulých dnech se na východě Ukrajiny opět bojovalo, což německá strana povazuje za hrubé porušení dohody z Minsku, kterou v září uzavřel Kyjev a proruští separatisté.

Německý šéf diplomacie po dnešní schůzce zopakoval, že dodržování dohody z Minsku je zásadní pro jakékoliv další jednání na nejvyšší úrovni.

Důležitým bodem této dohody je příměří, které se v posledních dnech výrazně porušuje. Dalším sporným bodem je demarkační zóna, jejíž dnešní faktická podoba neodpovídá té, která se domluvila v Minsku.

Čtveřice ministrů je připravena se potkat znovu příští týden, ovšem jen za předpokladu, že se jejich pozice alespoň trochu přiblíží.

autoři: Pavel Polák ,
Spustit audio