Jedna firma se přihlásila do soutěže na výstavbu lávky u Aldisu. Dotáhne Hradec projekt do konce?

4. říjen 2019 09:24

Hradec Králové má naději, že na třetí pokus vybere dodavatele na stavbu nové lávky přes Labe v lokalitě u kongresového centra Aldis. Do dalšího výběrového řízení se totiž jedna firma přihlásila. Jak reálný je ale dobrý konec jedné z problematických investic města, zůstává nadále nejasné.

Komise pro otevírání obálek se sešla ve čtvrtek dopoledne a moc práce neměla.

„Co se týká nabídek, tak přišla jediná obálka," potvrdil primátor Alexandr Hrabálek z ODS.

Čtěte také

Bližší podrobnosti k nabídce zatím sdělit nemohl, nejprve jí totiž musí důkladně prozkoumat hodnotící komise. A tu čeká daleko víc práce, než kolegy z komise pro otevírání obálek. Dokonce tolik práce, že to podle primátora může trvat i několik dní.

Nejde jen o cenu, kterou město na rozdíl od fotbalového stadiónu tentokrát nestanovilo, říká Alexandr Hrabálek.
„Jsem velmi napnutý, samozřejmě. Ta nabídka je velmi komplexní a musí se posoudit úplně celá. Od nějakých kvalifikačních požadavků, přes to, jak si představujeme, že bude lávka vypadat a z čeho bude, až po cenu."

Vizualizace projektu výstavby regionální centrály ČSOB v Hradci Králové

Kvůli pracovní cestě náměstka pro investice Jiřího Bláhy z ODS se komise sejde nejspíš nejdřív na začátku příštího týdne, napětí v magistrátních kancelářích tak tedy ještě pár desítek hodin potrvá.

Na verdikt hodnotící komise nečeká jen město, ale také banka ČSOB

Ta si totiž pro svou investici - výstavbu nového centra - vybrala tuto lokalitu i proto, že při nákupu městských pozemků dostala od magistrátu garanci dokončení lávky přes Labe.

Pokračuje mluvčí banky Patrik Madle.
„Součástí projektu lávky přes Labe je také úprava bezprostředního předpolí na obou březích. Banka na tuto úpravu navázala při umístění a projektování své budovy."

A tak městu hrozí podle smlouvy sankce

Magistrát se snaží s bankou dál o pokutě jednat, jasné je ale podle obou stran teď jedině to, že další případný posun v jednání nastane nebo nenastane podle toho, jestli město tentokrát už smlouvu s dodavatelem podepíše a stavba začne, nebo jestli bude potřeba připravit soutěž znovu, už počtvrté.

Čtěte také

Na druhou stranu se obě strany dál snaží hledat technické řešení, říká Patrik Madle.
„Pro případ různých variant opožděné realizace lávky tak, aby bylo možno při dokončení budovy banky používat její hlavní vstup."

Jde už o třetí výběrové řízení na lávku, do prvního se nejspíš kvůli tvrdě nastaveným podmínkám nikdo nepřihlásil. To druhé dopadlo podobně, jako soutěž na výstavbu stadiónu - nabídka přišla, ale na téměř 130 miliónů korun, město přitom podle projektu očekávalo cenu kolem 60 miliónů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související