Jedličky letos pomrzly a bude jich jako šafránu

Vánoční dárky pod jedličkou bude letos rozbalovat jen málokdo. Tento rok jich na trhu moc nebude. Mohou za to květnové mrazy, které zasáhly pěstitele v celé střední Evropě, Česko nevyjímaje. Jednu stromkovou plantáž jsme navštívili na Vysočině.

Stromečky už se připravují k expedici. Jak to funguje? Stromek se strčí do speciálního balicího zařízení – natlačí se do jakéhosi válce – a v něm se automaticky zabalí do sítě. Za den tu zvládnou takto připravit do prodeje asi tisíc kusů.

Opouštíme velké přípravy, kde se stromečky v síťkách chystají ke svým novým majitelům, a jdeme do tepla do auta za panem Dvořákem. Právě on je ten, kdo za vším stojí. Před čtrnácti lety se se svým kamarádem rozhodl vánoční stromky pěstovat a prodávat.

V Česku máme za sebou období, kdy takzvaně frčely umělé stromky. V jaké jsme teď fázi? „Myslím, že pořád ve stejné. V České republice se podle statistiky prodá zhruba milión kusů řezaných stromků ročně. Z toho se zhruba polovina prodává na tržních místech a druhou polovinu si lidé vyřežou sami,“ vypočítává.

Stromek možná letos pořídíte dokonce levněji, díky konkurenci

„17. května nás zasáhly mrazy a čerstvé výhony, které na stromcích vyrašily, všechny pomrzly. Nejhorší ztráty byly na jedlích, na jedli kavkazské. I smrky už bohužel byly narašené, takže to odnesly i stříbrné smrky,“ říká pěstitel.

„Ceny stromků i přes nepřízeň počasí nebudeme letos vůbec zvyšovat, naopak – možná budou i o něco levnější než minulý rok. Máme totiž velkou konkurenci, například v supermarketech, které si samy dovážejí stromky z Dánska. Těžko se jim konkuruje cenou, tak se snažíme konkurovat kvalitou a nemůžeme si dovolit zdražovat. Ceny tedy budou stejné a možná i nižší než loni,“ ujišťuje pan Dvořák.

Na plantáži pracuje muž s motorovou pilou. Prozrazuje, že za den zvládne pořezat asi tisíc stromků. Zdá se mi to hodně a na otázku, jakou má vlastně pracovní dobu, odpovídá žertem, že v posledním týdnu pracuje dvacet pět hodin denně.

Když nemají jedli, zkuste třeba borovici

Opouštíme pilkaře Františka, který zarovnává konce kmenů tak, aby pasovaly do stojanů. Vracíme se za jedním z majitelů plantáže, panem Dvořákem. Do světa vypustí v tomto období až třicet tisíc řezaných vánočních stromků. Ale jedliček v tom množství bude letos jako šafránu.

„Náročný zákazník je zvyklý na jedli kavkazskou. Je to skutečně nejhezčí stromek, který nepíchá, vydrží dlouho, voní – je to prostě i tvarem nejnádhernější jedle. Bohužel letos z české produkce není nebo jich je minimum, protože naši producentům zmrzla. Všechny jedle kavkazské letos budou z Dánska,“ posteskl si pěstitel.

A co bude mít doma on sám? „Já si pořídím borovici černou. Ty se letos povedly, máme nádherné dvoumetrové kusy, krásné stromky, takže to bude borovice černá.“

autor: ost
Spustit audio