Jediný míč a konec. Volejbalisté Benátek při třetím zápase baráže odešli z palubovky

14. duben 2019 07:19

Byl to jeden z nejkratších volejbalových zápasů v historii, trval jen pár vteřin. Jde o třetí duel kuriózní baráže o extraligu. Benátky nad Jizerou, které se snaží udržet v nejvyšší soutěži, prohrávaly 0:2 na zápasy a hned v úvodu toho třetího odstoupily. Daly tak najevo nesouhlas s účastí soupeře, kterého žalují za to, že úzce spolupracuje s jiným brněnským týmem z nejvyšší soutěže a využívá jeho hráče.

Zápas sice začal, domácí Brno získalo první bod, ale pak jejich soupeři z Benátek nad Jizerou odešli z palubovky. Utkání baráže o volejbalovou extraligu po jediné výměně skončilo.

Hosté odchodem reagovali na předběžné opatření soudu, které zakázalo Brnu nastoupit.

„Podle pravidel volejbalu čl. 6.4.1. utkání skončilo výsledkem 3:0 (25:0, 25:0,25:0) pro domácí SGLD Brno. A tím si družstvo SGLD Brno zajistilo účast v příštím ročníku UNIQA extraligy mužů,“ vyjádřil se k zápasu Český volejbalový svaz, podle kterého tak baráž skončila. 

„Když přijedeš na něco 100 kilometrů, tak si to užiješ. To nemohli rovnou zavolat, než aby sem jeli,“ litoval jeden z diváků, který do Brna dorazilo.

„Dneska to nebolelo. Nikdy jsem to nezažil a Benátek je mi svým způsobem líto, ale takový je sportovní život,“ říká Radiožurnálu blokař Brna Lubomír Staněk.

Benátky se obrátily na soud z toho důvodu, že považují SDGL Brno za shodný subjekt s extraligovým SK Volejbal Brno. Předseda senátu Aleš Kobza jako samosoudce vydal předběžné opatření, že SGDL nesmí v baráži nastoupit do pravomocného ukončení sporu.

Brno, které se snaží o postup do extraligy, využívá několik hráčů jako jiný extraligový tým z moravské metropole. Daným volejbalistům není víc než 23 let, takže mohou nastupovat v obou soutěžích. Ale podle vedení Benátek už baráž spadá pod extraligu, proto přirovnávají chování Brna k situaci, kdy jeden fotbalista nastoupí jednou za Slavii a podruhé za Spartu.

„Když se podíváte na lavičku Brna, nemusíte být odborník a právní, tak realizační tým je stejný jako v extralize. Hráli jsme tu základní kolo extraligy a chybí tam akorát cizinci. Jinak všichni Češi proti nám hrají v baráži. Oni tvrdí, že je to jiný tým, ale pro normálního člověka to přeci je nenormální,“ říká trenér a předseda Benátek Vladimír Němeček.

Právník Brna: Týmy nejsou majetkově propojené

Jenže podle druhé strany je něco takového zcela běžné a už jen tím, že Český volejbalový svaz pustil Brno do baráže, je všechno v pořádku.

„Brno může baráž hrát, protože není personálně ani majetkově propojen s extraligovým týmem. A já tvrdím, že není,“ říká právník brněnského klubu Jaroslav Mišinger.

„Další krok být obrácení se k arbitrážní komisi. A v případě záporného rozhodnutí arbitrážní komise se obrátit k soudu. Benátky zcela přeskočily jeden krok, který měly udělat,“ dodává právník.

autor: David Nyč
Spustit audio