Jedinou letošní premiérou na točně jsou Příhody lišky Bystroušky od dua SKUTR

14. červenec 2016

Při tvorbě představení před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově si připadali spíš jako režiséři filmoví než divadelní. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, kteří jsou známí coby duo SKUTR, pro točnu nastudovali operu Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky. Jedná se o jedinou premiéru letošní sezóny.

Při přípravě představení se režiséři pořádně naběhali. „Neměli jsme vůbec představu o té rozlehlosti prostoru. Jenom jít někomu říct na louku připomínku znamená na pět minut vyběhnout, pak mu to říct a zase běžet pět minut zpátky. To pro mě bylo překvapení, že režírovat na točně skutečně znamená fyzický výkon,“ říká Lukáš Trpišovský.

Připadají si jako režiséři stojící za kamerou - natáčí objektiv tam, kde se zrovna hraje divadlo. „Většinou v klasickém divadle máme pod kontrolou pohled diváka, kdežto tady je to jiný způsob. Stávalo se nám třeba i to, že jsme zkoušeli jednotlivé scény, ale nenapadlo nás, že bychom měli ještě řešit, odkud přeběhnou zpěváci z louky na letohrádek během pár vteřin. Pak jsme to museli předělávat. Řekl bych, že je to víc filmová práce, pracuje se s prostorem, což v divadle není,“ dodává.

Zatímco Lukáš Trpišovský už některá představení z otáčivého hlediště viděl, Martin Kukučka zažívá svou premiéru nejen jako režisér, ale i jako divák. „Je to docela zajímavé, protože Janáček miloval přírodu, to jak je živelná a nespoutaná. Myslím, že se tu Liška rozhodně může hrát a každé počasí dává novou poezii každému představení. Vlastně se my přizpůsobujeme přírodě,“ říká Martin Kukučka.

Příhody Lišky Bystroušky uvádí Jihočeské divadlo před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově od 14. do 23. července.

autor: ela
Spustit audio