Jedině s pórkem zvítězíte, řekl prý kdysi svatý David Velšanům. Dodnes si jej připomínají tradičními oslavami

Na klopu si připnou žlutý kvítek narcisu, do ruky vezmou pórek a vyrazí do ulic. Tak to Velšané opakují každý rok na začátku března, aby uctili patrona své země, svatého Davida. Jak zjistil reportér Matěj Skalický v ulicích velšského Swansea, Wales je hrdý ještě na jeden svůj výrazný symbol.

Má dvě křídla, čtyři obrovské tlapy a tlamu ve výšce mé hlavy. Přímo přede mnou stojí velšský červený drak, naštěstí je pod přísným dohledem svého majitele. „Červený drak je heraldický symbol, který pochází už od Keltů. Tehdy se lidé ztotožnili s klanovými symboly mocných vládců, ať už to byl král nebo princ,“ vysvětluje Bill.

Červený drak jako symbol Walesu odkazuje ke keltským kořenům země

Na svého draka vyrobeného z dlouhých zakroucených trubek je náležitě pyšný. Obyčejně s ním hraje divadelní představení. Červená saň sice neplive oheň, ale vyřvává tak, že se děti strachem otáčejí. „Po stovky let nabýval velšský drak na důležitosti, tak jak sílí i Wales – jeho jazyk i kultura,“ zdůrazňuje Bill.

Červený drak se v půlce 20. století dokonce dostal na velšskou vlajku vedle tudorovské zelené a bílé barvy. Dnes symbolizuje cokoli velšského, dokonce víc než tradiční pórek.

Pórek jako národní symbol?

Narcis má coby symbol Walesu viktoriánské kořeny

Ryan učí velštinu a o historii toho ví spoustu. Prý se říká, že to byl sám svatý David, kdo Velšanům někdy v 6. století poradil, aby si na přilbici připnuli právě pórek. Díky tomu se vojáci ve válečné vřavě lépe poznali a porazili odvěké anglosaské nepřátele.

„Za viktoriánské doby v 19. století už ale lidé nechtěli nosit při oslavách Dne svatého Davida páchnoucí pórek a začali se rozhlížet, jaká květina roste kolem začátkem března. A tak se stal narcis dalším národním symbolem Walesu,“ vypráví Ryan historii žlutého kvítku, který má stejně jako většina ostatních účastníků oslav připnutý na klopě.

Deštivé oslavy

Povídáme si v jednom ze stanů na nákupní třídě ve Swansea, které tu vyrostly, aby se v nich lidé mohli blíže seznámit s velšskou kulturou a ochutnali místní dobroty. Třeba toast s roztaveným pikantním sýrem voní úžasně. Anebo jehněčí polévku. Venku se mezitím připravuje slavnostní pochod městem.

Čtěte také

Jen pár kroků vedle bubeníků pochoduje Wayne. „Tyhle oslavy nás vždycky semknou. Jde o solidaritu. Svatý David je náš patron a symbolizuje něco, v co věříme,“ shrnuje.

Dostal jsem se do slavnostního pochodu městem, vpravo i vlevo ode mne lidé hrdě mávají nad hlavou vlajkami, ať už mladí, nebo staří. A to přestože se spustil déšť, který by se konec konců mohl mezi národní symboly vedle pórku, narcisu a červeného draka počítat také.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související