Jediné efektivní řešení krize je maximálně omezit mezilidský kontakt, říká ministr vnitra Hamáček

16. březen 2020

Vláda vyhlásila karanténu na území celého Česka. Povolen bude jen nezbytný pohyb – tedy do práce, na nákup potravin nebo například k lékaři. Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli Uničov, Červenku a Litovel na Olomoucku, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru.

„Došlo tam ke kumulaci nakažených osob, je jich 27 v relativně malé lokalitě, a bylo vytipováno minimálně tisíc kontaktů, ne všechny se ale podařilo identifikovat. Aby nedošlo k dalšímu šíření, přistoupilo se k lokální karanténě. Je to mimořádné opatření, které se standardně dělat nebude,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Je snaha, aby lidé zůstali 14 dní doma – po dobu inkubační doby – aby to ohnisko vyhaslo. Jinak budeme mít problém, protože se to začne šířit.
Roman Prymula

„Do týdne budeme schopni vybavit většinu populace – zejména pracující – rouškami. A nastane doba, kdy budeme jejich nošení vyžadovat v rámci celé republiky. Riziko ještě není tak dramatické, co do plošného výskytu, ale pokud možno se vyvarovat těsného kontaktu,“ vyzývá.

Čtěte také

Lidé nemohou oblast s celkem 24 tisíci obyvateli opustit, zakázán je vstup. Zásobování potravinami a dalším nezbytným zbožím je zachováno a nijak se nemění. Ti, co mají výjimku vjet třeba do Uničova, Litovle a dalších obcí na Olomoucku, mají mít podle hygieniků ochranné pomůcky.

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO) na jejich dodání spolupracuje s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou. Půjčovat si je chce také od nemocnic a dalších půl milionu roušek a 15 tisíc respirátorů kraj objednal – dodání očekává tento týden.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bude v ulicích maximum policistů: „Cílem není nikoho šikanovat. Budou lidem trpělivě vysvětlovat, že není dobrý nápad se někde shlukovat. Lidé musí pochopit, že pokud půjdou mezi lidi, jezdit po návštěvách a pořádat domácí party, tak všechny vzájemně ohrožují,“ zdůrazňuje.

Není to žádný zákaz vycházení nebo domácí vězení. Jediné efektivní řešení krize je, že na maximum omezíme kontakt mezi lidmi. Je třeba chodit do práce a nakoupit, ale potom by lidé měli zůstat doma.
Jan Hamáček

Nechoďte s banalitami

S nedostatkem ochranných pomůcek se potýkají i praktičtí lékaři, podle předsedy jejich republikového sdružení Petra Šonky má většina ordinací zásoby na 2–3 dny, některé jsou ale zcela bez roušek.

Čtěte také

„I tam, kde pomůcky dojdou, jsme nevydali pokyn, aby lékaři zavřeli ordinace a přestali pracovat. Jen jsme řekli, že není možné, aby vstupovali v přímý kontakt s pacienty. Budou dál sedět na telefonu, poskytovat konzultace, vystavovat elektronické recepty a neschopenky,“ uvádí.

Šonka poznamenává, že ještě v pátek byl v ordinacích plný provoz a lidé přicházeli i pro posudková vyšetření pro řidičské nebo zbrojní průkazy. To už od pondělí nemohou.

Na nemocnice se nyní může obracet více lidí, kteří by jinak zamířili ke svému praktickému lékaři. „Vytvořili jsme speciální týmy zdravotníků, kteří se střídají a nejsou spolu v kontaktu,“ popisuje ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Jiří Havrlant.

Vstup do nemocnice je prý omezen v ambulantní i lůžkové části: „Zřídili jsme pět kontrolních stanovišť, jsou zde triážová místa, kde se pacientům měří teplota a vyplňují dotazník, za nemají epidemiologickou anamnézu.“

Sklady jsou plné

Většina obchodů je po přijatých mimořádných opatřeních zavřená a ty, které smí prodávat – tedy potraviny, drogerie nebo lékárny – musí dodržovat řadu nových příkazů, například zpřísnit hygienu.

Čtěte také

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvádí, že obchodníci nařízení vlády respektují a k lepšímu se mění i chování zákazníků, kteří si „dávají pozor na rozestupy a nejsou vidět panické nákupy z posledních dnů“.

Oceňuje také, že brigádníci v obchodech s potravinami už nepotřebují potravinářský průkaz, který je podle něho jen razítkem na papíře. Vedle pravidelného měření teploty musejí ale dodat čestné prohlášení, že se cítí zdrávi, nebyli v kontaktu s nakaženými ani v posledních třech týdnech v rizikové oblasti. Totéž se týká i řidičů kamionů přivážejících zboží do skladů. Ty jsou podle Prouzy plné na 93 %.

autoři: Jiří Chum , ert
Spustit audio

Související