Jediné, co cvičné štole chybí, je uhlí a prach

Víte, kolik kilometrů cestuje pod zemí hrouda černého uhlí, než se dostane na povrch? A v jakém prostředí skutečně pracují horníci? Pokud máte rádi neobvyklé zážitky, vydejte se do Staříče u Frýdku-Místku. Najdete tam cvičnou podzemní štolu, která je věrnou kopií opravdové šachty. Veškeré zařízení funguje a návštěvníci se rázem ocitnou mezi rubáním a důlními kombajny.

Nikde jinde v Evropě nic takového nenajdete. Stačí pár schodů za železnou branou a jste jakoby na opravdové šichtě. Nečekejte žádné muzeum s vitrínami. Tady vládne časem a tvrdou prací ošlehaná patina, ujišťuje průvodce cvičnou štolou ve Staříči Jan Kopel.

„Štola je vybudována jako umělý důl. Veškeré části, které tu jsou, jsou funkční. Vypadá to tu přesně jako v dole. Každý si může vyzkoušet, co se musí dělat při těžbě uhlí a jak to v porubu vlastně vypadá,“ popisuje.

Své místo tu má i hornická historie. Dokazuje to například chodba s těžkým dobývacím kladivem na konci. „Má svou podpěru, která ho drží. Vrty se provádějí ručně,“ podotýká Jan Kopel.

Šachty v podzemí jsou plné nejrůznějších zvuků. Každý má svůj význam. Horník musí vědět, co každý z nich znamená – to vše uprostřed nekončícího hluku důlních strojů. Jan Kopel mi ochotně předvádí, co všechno horníci v dole běžně slýchají.

„Chodí sem školy i školky,“ upozorňuje na pestré složení návštěvníků. „Objevují se tu i cizinci: Slováci, Poláci nebo Italové,“ podotýká.

Cvičná štola ve Staříči

Když už si odvážní návštěvníci vyzkoušejí, jaké to je proplétat se nízkým rubáním, čeká je odpočinek. Taková malá oáza civilizace uprostřed toho všeho. V půlce návštěvnické šichty si totiž lidé mohou odpočinout vskutku stylově – u permoníka. „Vždy se tu chvíli zdržíme,“ potvrzuje průvodce.

Jak upozorňuje, nechybí tu ani návštěvní kniha. „Lidé sem píšou své vzpomínky, ale například i básně,“ říká Jan Kopel.

Cvičná štola hned vedle Dolu Paskov funguje už 16 let. Paradoxně jediné, co ve štole chybí v porovnání se skutečným dolem, je uhlí. A také prach.


Zvětšit mapu: cvičná štola ve Staříči

autor: mrk
Spustit audio