Jediná chata v rakouských Alpách vaří vegetariánsky a vegansky. Tamní kuchyni si oblíbili i Češi

Na horskou chatu Franz Fischer Hütte v rakouském Lungau vede z údolí asi tříhodinová túra. Je to už třetí stavba na stejném místě za uplynulé století. První smetla lavina, druhá podlehla povětrnostním vlivům. Současná moderní chata ale zažívá dobré časy. Hostů je plno a chataři Evelyn a Thomas z ní udělali vysněnou destinaci mnoha turistů. Jako jediná v celém Rakousku totiž nabízí úplně bezmasou, většinou veganskou, kuchyni.

K chatě obrněné dřevěnými šindeli, s terasou a panoramatickými okny mi zbývají poslední metry. Cesta vedla kolem krásných horských ples a mezi stády strakatých krav. Kromě melodického doprovodu od nich dnes víc nechci, moje večeře se obejde bez zvířat.

V útulné jídelně ze světlého dřeva se hlásím u Thomase. Jídlo prý bude brzy připravené.

Plně rostlinné menu

Večeře začala polévkou, cuketovo-brokolicovým krémem, posypaným bílým a černým sezamem, petrželkou, a aby to křupalo, ještě trochou domácího popkornu. Pak následoval zeleninovo-ovocný salát. Ochutnal jsem i fantastické řepové lasagne a teď už se Thomas blíží s hlavním chodem.

Čeká mě štrůdl na slano, plněný květákem a bramborami, zalitý konopným olejem, s hrstí rukoly a omáčkou z rostlinného jogurtu a kopru.

Jídlo bylo fantastické, pochvaluje si i vedle mě sedící starší dáma Elfrída, je prý na delší túře a tady stráví jen jednu noc. Maso si uvaří jen zhruba jednou za dva měsíce, takže je tu úplně spokojená.

V salzburském Lungau je jediná veganská a vegetariánská chata v Rakousku

Doprovází ji usměvavý bělovlasý Bruckhardt: „Vegansky obvykle nejím, většinou si dám maso nebo rychlé občerstvení, ale tahle večeře, to je tedy něco. V každém případě to můžu jen doporučit. Na horské chatě je to jedinečné. A asi v celém Rakousku.“

Nepohrdne ani masožrout

Oslovit i přesvědčené masožrouty prý pro kuchaře z Franz Fischer Hütte není problém. Někteří dochází i z okolních vesnic a stali se z nich skalní fanoušci.

„Zdejší menu se vyznačuje pokrmy, které byly vytvořeny pouze z ingrediencí, které rostou v blízkém okolí, přímo v Lungau, Salzbursku nebo nedalekém Štýrsku. To je první zásada. Výjimek je velmi málo, patři mezi ně kakao, čokoláda nebo kari a pár dalších koření.

Druhá věc je, že používáme pouze sezónní produkty. Pak se snažíme dodržovat třetí zásadu, a to, že nenapodobujeme masová jídla. Nemáme nic, co by vypadalo jako vídeňský řízek. Se zeleninou se dá dělat mnoho věcí. A nemusíte se zoufale snažit něco kopírovat,“ vysvětluje chatař Thomas.

Hojný příliv Čechů

Franz Fischer Hütte se díky tomu proslavila a celé léto mají plno. Takže je to dobré i pro byznys. A asi polovinu klientely tvoří návštěvníci z Česka.

„Jste spíš tradiční jedlíci, ale zároveň velmi otevření zkoušet nové věci. Máme tu spoustu jídel, třeba s červenou řepou, květákem, brambory nebo se zelím. To všechno jsou ingredience, oblíbené i v České republice. Jen je připravujeme jinak. U nás to není příloha, ale děláme z nich hlavní chody.“

Vegetariánská a veganská kuchyně vzniká v Evelynině kuchyni. Rozhodla se tak kvůli zdraví, ohledům na zvířata i přání hostů

Thomas před několika lety přešel Alpy z Vídně do Terstu a pak ze západu na východ z Monte Carla až po maďarské hranice. Během toho objevil i zdejší chatu a místní chatařku Evelyn. Od té doby má Franz Fischer Hütte správce dva.

Evelyn má za sebou náročný den v kuchyni a vyráží brzy spát. Jestli s ní chci mluvit, musím si prý taky přivstat.

Všechno souvisí s klimatem. Když vidíte, jak tu mizí ledovce a vody je stále méně.
Evelyn Matejka

Je krátce po šesté hodině ráno, Evelyn je na nohou od půl páté, připravuje snídani a peče koláče na celý den

„Teď udělám hruškový makový koláč, pak udělám limetkový koláč. Dále veganské ořechové koutky, dále veganský cheesecake a čokoládový dort.“

Prosadit si svou, bezmasou, vizi

Právě Evelyn rozhodla o přechodu chaty na bezmasou stravu. Občas použijí pár vajec nebo nabídnou hostům sýr, ale vždy od farmářů, kteří svou práci dělají dobře. Jinak si i při pečení vystačí s jogurtem nebo lněným semínkem.

Už tak prý nebylo lehké si u majitele chaty rakouského alpského spolku svou vizi prosadit.

Evelyn je chatařkou už 13 let a vypozorovala, že lidé dávají bezmasým jídlům přednost. Jí samotné to vyhovuje z řady důvodů.

„Jsou pro mě důležité ohledy na zvířata a samozřejmě zdraví. Dřív jsem byla zdravotní sestrou. Maso nejím už mnoho let. A neustálé skandály v masném průmyslu mi velmi usnadnily přejít na veganství. A samozřejmě příroda. Můžeme to pozorovat i tady v horách. Všechno souvisí s klimatem. Když vidíte, jak tu mizí ledovce a vody je stále méně,“ říká hlavní kuchařka a chatařka Evelyn a vrací se ke koláčům.

autoři: Ladislav Novák , aka
Spustit audio

Související