Je vám smutno? Smutná hudba vás rozveselí, dokázali vědci

26. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Dělá nás smutná hudba smutnými? Vědci z berlínské Svobodné univerzity tvrdí, že nedělá. Dokonce jsou přesvědčeni o opaku.

Dokládají to v nedávno zveřejněné studii. V ní se dočteme, že hudbu lze oceňovat nejen po stránce estetické, ale také jako činitele, který člověku v těžkých chvílích přináší útěchu a usměrňuje jeho negativní emoce.

Výzkum, ze kterého vědci své závěry vyvozují, se zakládal na testování vzorku 722 lidí z celého světa. Badatelé sledovali, jak na ně působí melancholické melodie, a zjistili, že kladně. Smutná hudba měla – nezávisle na národní příslušnosti – na posluchače vždy spíše blahodárné účinky.

Čtěte také


Smutnou hudbu lidé vyhledávají ve chvílích, kdy jim není úplně dobře. Slouží coby ventil, skrze který je možné odfiltrovat špatnou náladu. V hudbymilovných lidech navíc podporuje představivost a tvořivost.

Z výzkumu mimo jiné vyplynulo, že po celé planetě k smutné hudbě neodmyslitelně patří pomalé tempo. Mezi nejoblíbenějšími skladbami tohoto typu pak nalezneme například Beethovenovu sonátu Měsíční svit nebo Adagio pro smyčce od Samuela Barbera.

Tak co, věříte zjištěním vědců? Vyzkoušejte si je sami na sobě a pusťte si třeba Beethovenu Měsíční sonátu!

autor: ČRo
Spustit audio