Je to tragédie, říká Jaroslav Pouzar o situaci českobudějovického hokeje

10. červen 2013

Hokejový klub HC Mountfield v Českých Budějovicích v příští sezoně zřejmě pokračovat nebude. Zástupci vedení klubu dnes jednali v Hradci Králové a jak se zdá, nic jim v přesunu z jihu na východ Čech nebrání. Jaroslav Pouzar, českobudějovická hokejová legenda, je ze současné situace pořádně rozhořčený.

„Samozřejmě že je to tragédie, že tu hokej není. Byl tu 85 let, takže je to taková kultura, která už k městu patřila. Možná ale, že si toho lidi neváží. Ani ti, co sedí na radnici. Nechápu ten postoj. Ve všech městech se radní snaží, aby tam ty sporty byly,“ říká Jaroslav Pouzar.

Podle trojnásobného vítěze Stanley Cupu se opravdu zdá, že České Budějovice budou bez extraligového hokeje.

„Kam budeme chodit na hokej? Je to trochu smutné, ale museli jsme s tím počítat, protože jakmile je vlastníkem jedna firma nebo jeden subjekt, tak se to může stát. Myslím, že Mountfield nechtěl odejít, ale mají takový pocit, že je tady nechtějí. Nikdo jim nepomůže, na radnici pořád říkají, že je sponzorují, ale to, co do nich dají, tak jim klub vrátí na nájmu, na pronájmu ledu a kanceláří, takže žádná velká pomoc od města není.“

České Budějovice vychovaly řadu skvělých hokejistů a Jaroslav Pouzar mezi ně určitě patří. Nikdy by si nepomyslel, že jihočeská metropole už nebude hokejovým městem.

V Českých Budějovicích chybí silní sponzoři

„Nikdy jsem si to nemyslel, ale všechno je o penězích. Když se k tomu takhle chováme, tak asi ten hokej nepotřebujeme, budeme sponzorovat jenom divadlo. Lidi budou chodit do divadla. Do něj se dá za rok 100 milionů ročně. Ale kdo z jihočeského kraje chodí do divadla?“ ptá se ironicky bývalý hráč Edmontonu Oilers.

Pokud tedy opravdu dojde k přesunu extraligy do Hradce Králové nebo jinam, jak dlouho budou podle Jaroslava Pouzara České Budějovice bez nejvyšší soutěže?

Myslím si, že se to nevrátí. Podívejte se na Brno, jejich hokejisté nebyli 20 let v lize. A to je velké město, které má víc sponzorů a víc firem, které jsou schopné to utáhnout. Ale tady v Budějovicích nejsou silné firmy, které by sponzorovaly sport. Myslím si, že jestli odejde Mountfield, tak tu bude s hokejem konec. Dnes je všechno o penězích, není to o dobrovolnosti, o tom, že by měl někdo rád hokej,“ dodává se smutkem v hlase legendární hokejový útočník Jaroslav Pouzar.

autoři: kaj , David Nyč
Spustit audio