Je šrotovné hrozbou pro volný trh?

7. září 2009
Radiofórum

V Německu skončilo šrotovné a z největší české automobilky se začínají šířit obavy, že teprve teď firmu zasáhne krize a bude muset masivně propouštět. Nedá se to vykládat jinak než jako "nenápadný" apel na místní poslance, kteří by měli rozhodovat o vetu prezidenta a přehlasovat jeho "ne" ve věci českého šrotovného.

Německé šrotovné a několik dalších podobných státních podpor na nákup nového automobilu po celé Evropě prokazatelně udržovaly českou ekonomiku minimálně procento nad úrovní skutečného ekonomického propadu.

Byla to, jako celé šrotovné, podpora umělá, ale nebyla nesystémová, jak říkají ekonomové a někteří politici. Naopak vycházela z představy, že v době krize je třeba podpořit systém ze strany státu, pomoci klesající poptávce a tím přežít to nejhorší období, než se zase ekonomika rozběhne.

Je totiž něco jiného rozbíhat pomalu běžící mechanismus do vyšších otáček než ho nově startovat poté, co takříkajíc úplně chcípne. Šrotovné mělo jediný úkol: zabránit úplnému zadrhnutí hospodářského stroje, který je v mnoha zemích závislý právě na výrobě aut - a to se evidentně povedlo.

V Česku se na šrotovné díváme mnohem ideologičtějšíma očima. Připadá nám, že porušuje pravidla volného trhu, protože nepřípustně podporuje jeden výrobní obor. A přitom zvýhodnění jednoho výrobní oboru - automobilového průmyslu - probíhá v Česku minimálně dvě desítky let a nikomu to nevadilo. Až dnes zase bráníme čistotu trhu, a to absurdně ve chvílích, kdy se na trhu děly tak podivné věci, že byla namístě otázka, zda trh sám náhodou neselhal.

Šrotovné není a nikdy nebylo výzvou k likvidaci trhu a zavádění centralistické ekonomiky. Naopak bylo pokusem trh zachránit. Tím, že ho na nějakou dobu podrží stát. Zjištění o nutnosti této symbiózy, kterou je ovšem podle situace třeba neustále znovu a znovu vyjednávat, je asi nejdůležitější poučení z aktuální ekonomické krize. Řečeno stručně a jasně: ekonomika ani politika, mají-li fungovat, nejsou žádné ideologie.

autor: Petr Fischer
Spustit audio