Je rozhodnuto. Příští rok s Elánem končím, tvrdí Jožo Ráž

19. duben 2017

„Skončit je třeba v nejlepším," říká Jožo Ráž, frontman legendární slovenské skupiny Elán. A svých slov se drží. Příští rok chce kapelu po neuvěřitelných padesáti letech opustit. „Když je člověk spokojený s tím, co dělá, měl by zařadit brzdu a uvědomit si: Pozor, nebude to věčně!” tvrdí.

„Všechno má svůj začátek a konec. Já se rozhodl skončit a nic na tom nezměním,” říká Jožo Ráž rezolutně v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Jeho kapela Elán nechala na československé hudební scéně nesmazatelnou stopu. Vydala přes dvacet alb, stvořila hity jako Láska moja, Neviem byť sám, Zaľúbil sa chlapec nebo třeba Tanečnice z Lúčnice, vystupovala v americké Carnegie Hall a dodnes vyprodává koncerty.

Dřív kradli komunisti, dnes kapitalisti

Vše přitom začalo nenápadně. V roce 1968, kdy se parta tehdy čtrnáctiletých kluků sešla, aby dala vzniknout základům jedné z největších legend české a slovenské hudby.


Publikum miluju, ale nesnáším popularitu. Jenže populární hudba se bez ní dělat nedá.JOŽO RÁŽ

Jak Jožo Ráž soudí, během následujících 50 let se toho mnoho nezměnilo. „Dřív nám všechny prachy ukradli komunisti, dnes kapitalisti,” tvrdí. A jak dodává, změnil se i hudební průmysl.

„Naprosto se nerespektuje autorský zákon a vydělat peníze muzikou jde dnes velmi těžko. Vydání CD něco stojí, pak už to ale převezmou piráti, kteří mají dva roky výborný kšeft, ale my z toho nic nemáme. Těžko vůbec pokryjeme náklady.”

Vydělávat se tak dnes Elánu daří hlavně na koncertech. Ty obvykle bývají beznadějně vyprodané. Pravděpodobně se o tom přesvědčí i fanoušci, kteří dorazí na některý z letošních monstrkoncertů, které se budou konat na mnoha místech republiky.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo se na něj podívejte přímo v tomto článku.

autor: als
Spustit audio