„Je to pro nás velkolepý moment.“ Umělecké předměty putují z galerií zpět potomkům židovského majitele

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze a Národní galerie vrátily některá díla potomkům jejich původního majitele. Až do úterního odpoledne měly instituce ve správě čtyři obrazy a soubor deseti liturgických oděvů, které patřily brněnskému židovskému podnikatelovi Johannu Blochovi. Jeho pravnučky dostaly cenné předměty po více než 84 letech zpátky.

Johann Bloch chtěl v roce 1939 utéct před válkou. Žádal tedy o povolení k vývozu své umělecké sbírky. Aby toto povolení dostal, musel některá svá díla darovat státu. Taková byla praxe už v období první republiky.

Čtěte také

Potomci Johanna Blocha začali po jeho majetku pátrat před třemi lety. S pomocí jedné newyorské organizace, která pomáhá obětem holocaustu a jejich dědicům získat ztracená umělecká díla, vypátrali, že cennosti mají ve svých sbírkách Národní galerie Praha a Uměleckoprůmyslové muzeum.

Krajina s košatým stromem

Na předávání přijely ze zahraničí pravnučky brněnského podnikatele, mezi nimi Cheryl Bernstein. „Toto je velkolepý moment. Pro moji rodinu, pro mě i pro mojí matku, která to celé začala. Nemůžu slovy popsat, jak moc to pro ni znamená.“

Národní galerie Praha vrátí potomkům rodiny Blochových čtyři obrazy z 18. a 19. století. Konkrétně jde o dvě díla neznámého severoitalského malíře s krajinami a pohledy na mořskou zátoku. Třetí obraz má název Krajina s košatým stromem a pochází z dílny Antonína Mánesa.

Liturgické oděvy

Blochovy pravnučky si domů odvezou Podobiznu mladého muže v kožešinové čepici. Jejím autorem je pravděpodobně vídeňský umělec z první poloviny 19. století, který se pro zmíněný portrét nechal inspirovat Rembrandtem. Pravnučka Johanna Blocha Anne Claire von Huene popisuje, co teď s obrazem udělá.

Čtěte také

„Tento si vezmu domů a pověsím si ho v obývacím pokoji. Ale mám z toho smíšené pocity. Vím, že svým způsobem ten obraz patří sem, do České republiky, takže ho možná někdy vrátím zpět.“

Dědicové Johanna Blocha také dostaly zpátky od Uměleckoprůmyslového muzea soubor deseti různých typů liturgických oděvů. Všechny pocházejí z 18. století a jsou ušité z barokních látek tkaných převážně ve francouzském Lyonu.

autoři: Jan Dlouhý , prh
Spustit audio

Související