Je to o lásce k městu i k lidem, říká o svém Osobním průvodci po Praze Mariusz Szczygieł

6. červenec 2020

Polský novinář, spisovatel a především čechofil Mariusz Szczygieł vydává novou knihu. Jeho Osobní průvodce po Praze představuje nejen naše hlavní město, ale také českou kulturu i povahu ve stejně osobitém světle, jakého se jim dostalo v jiné spisovatelově knize Gottland.

Čtěte také

„Už jsem měl po krk toho, že se mě Poláci ptali, kde mají v Praze přespat, kam se podívat, kde je to zajímavé, ale nejsou tam turisté a podobně,“ svěřuje se v Interview Plus polský literát. 

Ten ve své knize shrnuje 20 let zkušeností s návštěvami Prahy. „Vybral jsem ta nejzajímavější místa, která mám rád a které jsem objevil pro sebe.“

Poláci Prahu milují

„Hradčany a Karlův most tam nejsou, protože jde o místa všeobecně známá. A Poláci milují Prahu, mají k ní velice vřelý vztah, takže tato místa znají. Proto jsem zvolil například Bílkovu vilu, ale i erotické kabinky na Žižkově. Tam turisté nejsou. Je to knížka trochu ironická, vtipná.“

Musím se pochlubit: Poláci tak milují Prahu, nebo moje psaní, že kniha, ač ještě nebyla vydána, tak už byla na 8. místě v žebříčku nejprodávanějších knih v Polsku.
Mariusz Szczygieł

Jde o knihu ironickou a vtipnou, dodává Szczygieł. „Těch míst je v knize 60, každé je znázorněné a očíslované na mapě. Kromě tištěné knihy je k dispozici i zvukový průvodce, který je dostupný jako aplikace do telefonu.“

„Takže stačí kliknout na nějaké místo a můj hlas čtenářovi řekne, kde je, co s tím má dělat a co já si o tom myslím. Aplikace také obsahuje fotky a zvuky Filipa Springera, které pořídil na každém místě, o kterém kniha píše.“

Tato kniha není jen průvodce: je to kniha o lásce k městu i k lásce k lidem. A po pandemii lidé hledají něco, co by jim rozsvítilo čas a prostor, proto je takový zájem o tuto mou knihu o Praze.
Mariusz Szczygieł

„V knize kromě 60 pražských míst najdeme fejetony, eseje i moje setkání s lidmi jako Lenka Reinerová, což byla německy píšící česká spisovatelka v Praze, kterou jsem navštívil na Smíchově v roce 2005,“ zve k četbě své další polské knihy o Česku Mariusz Szczygieł.

Proč by chtěl napsat knihu o Ústí nad Labem a Olomouci? Jak vnímá tlak na polská média? Poslechněte si celý rozhovor Martina Dorazína s Mariuszem Szczygiełem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.