Je to nejsilnější příběh, jaký jsem kdy slyšela, říká Jana Adamcová o synovi drogového bosse

30. květen 2023

Řadu let moderovala sport na Nově, pak mnohé překvapila, když se stala mluvčí vlády Andreje Babiše. Rozruch ale vzbudila knihou o drogovém dealerovi Pablu Escobarovi.

Jana Adamcová nezahálí a opatrně zase koketuje s moderováním. „Něco se rýsuje, ale nechci to zakřiknout.“ Rozruch vzbudila knihou Pablo Escobar, můj otec, kterou editovala a na základě jeho silného příběhu podnikla cestu do Kolumbie.

V Kolumbii se setkala s Juanem Pablem Escobarem, který si změnil jméno na Sebastián Marroquín, osobně. „Jeho otec nebyl jen drogový dealer, ale i masový vrah, přesto ho Juan miloval. Od roku 2008 se snaží pověst své rodiny očistit a daří se mu to. Pro mě je to nejsilnější příběh, jaký jsem kdy slyšela. Nedovedla jsem si představit, že bych sem tu knihu nedostala. Letěla jsem do Kolumbie, abych si to tam ‚osahala‘. Když jsem knihu editovala, tak jsem tam na základě svých nabytých zkušeností udělala opravdu spoustu úprav. Takže ta cesta byla důležitá.“

Moderátorka versus tisková mluvčí

Původem je Slovenka, ale není to vůbec slyšet, na rozdíl od jejího tehdejšího šéfa, Andreje Babiše. V roce 2019 se stala tiskovou mluvčí vlády. „Kamarádila jsem se s paní Schillerovou a od ní vzešel tip na mě. Nabídka tedy přišla přímo od pana Babiše a dostala jsem asi deset minut na rozmyšlenou,“ vypráví.

Předtím uváděla Sama doma v České televizi. „To mě moc bavilo, ale bylo to jen jednou za 14 dní. Takže jsem chvíli přemýšlela. Sama doma byl můj splněný sen, ale chtěla jsem se víc zapojit do nějaké činnosti, tak jsem to vzala. Sice jsem přesně nevěděla, co to obnáší, ale časem člověk pochopí, co má dělat, a pak si to sedlo.“

Zpětně nelituje. „Ta zkušenost tří let byla obrovská a bylo to něco úplně jiného, než co jsem dělala dosud. Ale kdybych si dnes mohla vybrat, raději bych se zase vrátila do podobného typu pořadu jako Sama doma nebo přímo tam,“ vyslala přání moderátorka.

Jaký byl Andrej Babiš šéf – je pravda, že pro ostré slovo nešel daleko? Jak se vyrovnávala s negativními reakcemi? Proč je složitý návrat do televize? Jaké bylo setkání se synem Pabla Escobara? Její dokonalou češtinu si poslechněte v rozhovoru u Alex.