Je mu teprve třiatřicet, ale drží v šachu celý svět. Dostanou nové sankce KLDR na kolena?

21. září 2017

Kim Čong-un dosáhl toho, že o jeho zemi dnes opravdu mluví celý svět. Ohrožuje země vzdálené tisíce kilometrů. Vyhrožuje válkou technologicky nejvyspělejším zemím světa, ignoruje OSN. Přesto ho k jednacímu stolu chtějí dostat nejdůležitější politici světa.

I když čínský vůdce Mao Ce-tung věřil, že korejská válka bude jeho vojenským i diplomatickým vítězstvím, mnohonárodnostní vojsko OSN nakonec průběh války otočilo a 27. července 1953 podepisují všechny strany korejského konfliktu dohodu o neútočení.

Dnes, o 64 let později, stále existují dvě Koreje a celý poloostrov je považován za nejmilitarizovanější část světa. Chybí mírová smlouva a jediným dokumentem je právě křehká dohoda o neútočení z Pchanmudžonu.

Pomoc i od soudruhů z Československa

Na obnově komunistického severu se podílelo i bývalé Československo – studovali tu mladí Severokorejci a do KLDR putovala zemědělská technika, obráběcí stroje, dopravní prostředky i zbraně. Až do konce 60. let byla KLDR ekonomicky výrazně úspěšnější než její jižní soused.

Rezignace sovětského prezidenta Michaila Gorbačova 25. prosince 1991 znamenala zánik SSSR, největšího podporovatele severokorejského režimu. Během několika měsíců musí země přejít na standardní podmínky mezinárodního obchodu a všechny výhody socialistického nákupu jsou pryč.

Michail Gorbačov v únoru 1987

Severní Korea se prakticky úplně izoluje od okolního světa. Její pracovní tábory se podle očitých svědků stávají tábory koncentračními a v 90. letech bojuje země s několika hladomory.

KLDR jadernou mocností

Podezření, že Kim Ir-sen a po něm i jeho syn Kim Čong-il tajně vyvíjejí jaderné zbraně, se potvrdí 9. října roku 2006. Úspěšný test oznámila severokorejská státní televize a zaznamenaly ho i vědecké přístroje.

To, že skutečně vlastní jaderné zbraně, přiznala Severní Korea v lednu roku 2007. Od té chvíle se jedna z nejchudších zemí světa stává jadernou velmocí a podle odhadů Světové banky nebo americké zpravodajské služby CIA dává v některých letech země na svou obranu až 60 % HDP.

Eskalace za mladého vůdce

Svět ale věřil, že s nástupem mladého Kim Čong-una se situace změní. Studia ve Švýcarsku, povědomí o západní kultuře a znalost cizích jazyků – to mělo být zárukou, že vnuk zakladatele komunistického státu zklidní jaderné ambice země a vymění je za potravinovou pomoc. Všechno ale dopadlo jinak.

Kim Čong-un nechal odstranit své největší oponenty, včetně vlastního bratra i strýce, a severokorejská armáda šokuje svět. Od letošního února provedla zatím 15 vojenských testů včetně zkoušky vodíkové bomby, podzemního jaderného výbuchu a dvakrát poslala svou balistickou střelu nad japonské ostrovy. Vysmívaná země najednou reálně ohrožuje jadernou zbraní mnohem bohatší a vlivnější sousedy.

Po nástupu do Bílého domu oznámil Donald Trump, že severokorejský problém rychle vyřeší. Zpočátku sice řekl Japonsku, že pokud za stálou americkou přítomnost na ostrovech nezaplatí, Američané z Japonska odejdou, ale později otočil. Japonsku i Jižní Koreji slíbil, že americký kontingent v oblasti zůstane i nadále.

Donald Trump

Vůdce drží v šachu velkou část světa

Severokorejský vojenský výzkum výrazně pokročil v miniaturizaci jaderných náloží do raketových hlavic a napjatá situace na severokorejském poloostrově znamená zlaté časy pro zbrojovky a armádní zakázky.

Celkem 15 členů Rady bezpečnosti odsouhlasilo zatím nejpřísnější sankce proti KLDR a čeká se, jestli tím tentokrát srazí komunistický režim na kolena. Do země nesmí zemní plyn a dostane se tam jen omezené množství ropy. V opačném směru zase Pchjongjang nesmí vyvézt textil, uhlí, železnou rudu nebo mořské plody.

Severokorejci, kteří po světě vydělávají peníze pro svého vůdce, teď už nedostanou legálně pracovní povolení. A všichni čekají, jak odpoví muž, kterému je teprve 33 let, ale přesto drží v šachu velkou část světa.

autoři: daj , jpr
Spustit audio