Je možné, že novela učitelského zákona spadne pod stůl, přiznává Kateřina Valachová z ČSSD

Hostem je Kateřina Valachová, bývalá ministryně školství a poslankyně ČSSD. Podaří se do konce volebního období sněmovny přijmout novelu zákona o pedagogických pracovnících a pomoci tak učitelům, kteří byli a stále jsou mimořádně zatíženi kvůli pandemii? Jak to, že původně jednoznačná podpora novely se po intervenci ministryně financí rozplynula? Jak se na pomoc učitelům dívají sociální demokraté? Moderuje Vladimír Kroc.

Vládní novela o pedagogických pracovnících mimo jiné předpokládá, že učitelé by měli od roku 2023 nárok na plat ve výši 130 % průměrné mzdy. Dnes jste vysvětlovala, že vám na novele vadí možnost, aby na školách učili odborníci bez pedagogického vzdělání. Kvůli tomu celou novelu zamítáte?

Je to naše dlouhodobé stanovisko, pokládáme to za degradaci učitelské profese. Není to o tom, že by odborníci v českých školách nebyli vítáni, to už je dávno možné, ale nepokládáme je za kvalifikované učitele.

Odsunutí hlasování o novele překvapilo i vedení školských odborů. František Dobšík řekl, že případné neschválení novely by mohlo pozastavit pozitivní vývoj ve školství. Z toho nemáte obavy?

Vzhledem k tomu, že odbory miluju, samozřejmě obavy mám. Co se ale týká obavy, že by se zastavilo zvyšování ohodnocování učitelských platů, to je absolutní nesmysl, protože 130 % průměrné mzdy dosáhneme už letos. Těžko nás tedy podezírat, že chceme zabránit zvyšování učitelských platů.

Pokles platů ve veřejné sféře?

Podle ministryně financí by schválení novely zákona vedlo k poklesu platů ve veřejné sféře. Co si o tom myslíte?

Tato zpráva mě samozřejmě vyděsila, vzala jsem to jako velké varování. Pevně ale věřím, že smyslem tohoto prohlášení ministerstva financí nebylo rozdělovat profese, které jsou všechny záslužné. Ve všech těchto profesích jsme v minulých letech zvyšovali ohodnocení.

Jak ale rozumíte tomu, že ministryně financí uvádí, že zvýšení platů učitelů by vedlo k poklesu platů policistů a hasičů o 15 procent?

Hodně jsem o tom jednala s různými poslaneckými kluby, detailně jsem se ptala na situaci i ministryně financí. Problém je v tom, že jsme na jednu stranu vyhlásili poměrně velký schodek, na druhé straně nám chybí příjmy.

Posluchači vědí, že jsem řádila jako čert, když jsme škrtli daňové příjmy a přišli jsme o 120 miliard nešikovným zrušením superhrubé mzdy. My jsme se toho jako sociální demokraté neúčastnili. A teď jsme najednou tlačeni ke zdi. Jsme v situaci, kdy musíme vymyslet, jak i bez těchto příjmů zajistit, aby lidé neklesali ve svých mzdách a aby každá záslužná profese věděla, co se bude v následujících měsících dít.

Osudy novely je nejistý

Jaký je podle vás osud vládní novely zákona o pedagogických pracovnících?

Nebudu zastírat, že hodně reálným scénářem je to, co se stalo i mně, a to je pád novely nebo zákona o pedagogických pracovnících těsně před volbami. Je to pro mě bolestivé dé-jà vu a je to reálný scénář, to je třeba poctivě přiznat. Můžou padnout obě verze, ještě ale jednáme s odbory i koaličně, a tak ještě může vzniknout jiný scénář.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio

Související